NavMenu

Srpske kompanije iz sektora metaloprerade na sajmu WIN EURASIA 2023

Izvor: eKapija Sreda, 07.06.2023. 14:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)Ilustracija
Četrnaest srpskih kompanija iz metalskog sektora posetiće međunarodni sajam WIN EURASIA 2023 od 6. do 9. juna, saopštila je Privredna komora Srbije.

Međunarodni sajam Win Eurasia pod jednim krovom okuplja predstavnike industrije automatizacije, logistike, elektronike i obrade metala, a prošle godine ovaj sajam je, u šest hala, na površini od 24000 kvadratnih metara, okupio preko 500 izlagača iz 17 zemalja. Sajam je posetilo preko 35000 posetilaca iz 92 zemlje, dok je na sajmu učestvovalo preko 150 profesionalnih kupaca.

Poseta srpskih kompanija realizuje se u saradnji sa predstavništvom Hanoverskog sajma za Tursku i turskim Udruženjem proizvođača u sektoru metaloprerade. Tokom posete organizovani su bilateralni razgovori srpskih privrednika sa izlagačima i posetiocima na sajmu u organizaciji turskog udruženja.

U 2022. godine ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Turske iznosila je 2,455.7 mlrd EUR. U posmatranom periodu izvoz je iznosio 434,2 mil EUR što predstavlja povećanje od 49,9% u odnosu na isti period 2021. godine. Uvoz je dostigao iznos od 1,021,5 mlrd EUR i beleži povećanje od 40,2% u odnosu na isti period 2021. godine. Pokrivenost uvoza izvozom u posmatranom periodu bila je 21,5%. Prema raspoloživim statističkim podacima RZS, Turska je 6. uvozni partner Srbije i 21. izvozni partner Srbije. U posmatranom periodu Srbija beleži deficit u spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni sa Turskom u iznosu od 1.587,3 mil EUR.

U prva tri meseca 2023. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila je 567,5 mil EUR što je za 9,9%više nego u istom periodu prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom u posmatranom periodu iznosila je 28,8%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Industrija

Otvoreno prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda

Prvo industrijsko biološko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu, čija je vrednost 5 mil EUR, otvoreno je u fabrici Smurfit Kappa doo. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić koja je otvorila ovo postrojenje u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, direktora Smurfit Kappa grupe za Evropu Saverija Majera i generalnog direktora Smurfit Kappa doo Milana Markovića, naglasila je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.