NavMenu

Šta je potrebno da znate prilikom izgradnje bazena?

Izvor: PR Sreda, 07.06.2023. 11:55
Komentari
Podeli

(Foto: Mapei)
Bazeni su omiljeno mesto za odmor, rekreaciju, zabavu ili rashlađivanje tokom dugih, toplih letnjih dana. Mogu se naći u privatnim kućama, hotelskim ili rezidencijalnim kompleksima, kao deo spa ili sportskih centara, u dvorištima, podrumima ili na krovovima zgrada. Kako bi se obezbedilo dugotrajno i bezbrižno korišćenje bazena, potrebno je da budu izgrađeni od kvalitetnih i dugovečnih materijala.

Jedan od ključnih elemenata prilikom planiranja i izgradnje bazena je izbor hidroizolacije. Mapelastic, visokofleksibilni cementni hidroizolacioni premaz, pruža izvanrednu vodonepropusnost, može da premosti eventualne pukotine u betonu i da kompenzuje naprezanje usled širenja i skupljanja podloge, na primer usled temperaturnih razlika. Sa više od 300 miliona ugrađenih kvadrata i duže od 30 godina pouzdanog korišćenja širom sveta, vodeći je izbor za izgradnju i rekonstrukciju bazena. Da bi bazen bio potpuno zaptiven, ne treba zaboraviti obradu detalja, npr. uglova, prodora za odvode, lampe i drugih elemenata koji se obrađuju pomoću kompatibilnih pratećih materijala.

Voda u bazenima se hemijski tretira kako bi se održala higijena, dok bazeni u spa i wellness centrima često sadrže termalnu vodu. Stoga je važno odabrati obloge i završne materijale koji su otporni na hemijske uticaje. Dugovečnost i izdržljivost će fugama pružiti epoksidna masa za fugovanje Kerapoxy Easy Design, koja se lako čisti jer ima glatku i neupojnu površinu, a pruža i dodatnu sigurnost u održavanju visokog nivoa higijene u bazenima. Sertifikovana je kao proizvod koji sprečava stvaranje i umnožavanje mikroorganizama. Ima široku paletu boja, koje su postojane i neće se menjati pod uticajem UV zračenja i hemijski tretirane vode.

Za lepljenje pločica treba koristiti fleksibilne lepkove kao što je Ultralite S2 Flex, koji će odlično reagovati na pomeranja u podlozi, na primer usled širenja i skupljanja pri temperaturnim razlikama. Za većinu bazena na otvorenom izazov je lepljenje obloge, naročito u letnjim uslovima. Ultralite S2 Flex ima izrazito produženo otvoreno vreme, koje majstorima pruža duže vreme za korigovanje pri ugradnji, čak i pri višim temperaturama i na otvorenom. Stakleni mozaik je čest i popularan izbor za završnu oblogu u bazenima. Pošto je ovaj lepak snežnobele boje, neće uticati na boju mozaika već će je, naprotiv, dodatno istaći.


Bazeni za sport i hedonizam

Od kraja 50-ih godina prošlog veka pa do danas, većina bazena na Olimpijskim igrama i drugim važnijim takmičenjima izvedeni su sa Mapeijevim sistemima i proizvodima. U njihovoj paleti proizvoda se nalaze aditivi za postizanje vodonepropusnosti armirano-betonskih školjki, proizvodi za reprofilaciju zidova i dna bazena, sistemi za hidroizolaciju i zaptivanje, lepkovi za polaganje pločica i staklenog mozaika, mase za fugovanje, i drugi.

Spa i wellness centar predstavljaju srce hotela Fruške Terme. Bazeni sa završnom oblogom od mozaik pločica kompletno su izvedeni Mapei materijalima, baš kao i bazen hotelskog kompleksa Crni vrh na Divčibarama. U luksuznom hotelu Tonanti u Vrnjačkoj Banji Mapei rešenja su obezbedila efikasnu zaštitu od uticaja atmosferskih voda na otvorenom delu bazenskog kompleksa, kao i uopšte izvanrednu vodozaptivenost. Kompletna reprofilacija betonske konstrukcije, hidroizolacija, lepljenje i fugovanje pločica Mapei materijalima urađena je i na zatvorenom bazenu SRC Pinki u Sremskoj Mitrovici.


Fotogalerija
Mapei
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Novi Sad rekonstruiše stadion u Rumenačkoj - Raspisan tender vredan 87 miliona dinara

Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove Novi Sad raspisala je tender za radove na stadionu u Rumenačkoj ulici u tom gradu. Reč je o drugoj fazi radova na rekonstrukciji tribina, a vrednost je procenjena na 87 miliona dinara. Kako je navedeno, predviđeni su građevinski radovi, kao i hidrotehničke i elektroenergetske instalacije. Projekat je izradilo preduzeće Pyramid ING iz Novog Sada. Rok za prijavu na tender je 18. oktobar,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.