NavMenu

Preko Luke Kopar brža veza i sa Amerikom - Tržište Srbije zbog prisustva stranih investicija privlačno slovenačkim logističkim kompanijama

Izvor: eKapija Sreda, 07.06.2023. 09:10
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Tržište Srbije je zbog širenja i prisustva sve većeg broja stranih investitora veoma privlačno kompanijama iz sektora logistike koje dolaze iz Slovenije, rečeno je na konferenciji slovenačke i srpske logistike održanoj u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba u saradnji sa Gospodarskom zbornicom Slovenije (Udruženja za saobraćaj i Centar za međunarodno poslovanje), agencijom SPIRIT Slovenija, Slovenačkim železnicama, Lukom Koper i uz podršku Privredne komore Srbije.

Naime, kako je na okruglom stolu o prednostima slovenačke logistike rekao Boštjan Napast, predsednik Luke Koper, kad je u pitanju razvoj poslovanja na ovim prostorima, logističke kompanije iz Slovenije potrudiće se da budu prvi izbor kompanija koje posluju u Srbiji, kad su logističke usluge u pitanju.

- Mi kao luka poznati smo do dobrom servisu, poslujemo sa Kinom i nekim drugim velikim zemljama. Što se tiče Luke Koper, nama je prošla godina bila izuzetna, zabeležili smo rast poslovanja i trenutno se nalazimo na 4% rasta. Dosta tovara dobijamo sa severa, odnosno iz zemalja severne Evrope preko Jadrana. Nudimo i servise usluga u paketu sa železnicom, što je jako korisno za kompanije sa kojima poslujemo. Što se tiče Srbije nama je to prioritet i s obzirom da tu dolazi veliki broj stranih investicija, potrudićemo se da budemo vaš prvi odabir – rekao je Napast.

Govoreći o razvoju i osvajanju novih tržišta, predsednik Luke Koper naglasio je da se trenutno radi na razvoju servisa ka Americi što je dobra prilika za ceo region.

- Trenutno razvijamo servise usmerene ka Americi čime bi se tranzit skratio sa 4 do 8 dana. Time bismo takođe bili i alternativa severnim lukama, što je dobra prilika za nas. Po prvim analizama koje smo uradili, tu vidimo veliki potencijal. To će biti i šansa za kompanije iz Srbije koje su izvozno orijentisane – naglasio je on.

Prema rečima Melite Rozman Dacar, predsednice Udruženja saobraćaja i predsednice uprave SŽ Tovorni promet, svaki dan na železnici je drugačiji.

- Trudimo se da razvijamo nove usluge i proizvode za naše korinike, stalno tražimo nova rešenja. Za nas nije bitan samo Kopar, nego i tranzit prema Italiji koji predstavlja veliki izazov, posebno prevoz žitarica. Naša preporuka je da žitarice idu preko Kopra. Sa novim investicijama i optimizacijom, poslovanje mora i da se menja u skladu sa onim šta žele naši partneri – pojasnila je ona.

Kad su u pitanju infrastrukturni radovi, ona je istakla da mora postojati strategija, kao i efikasnije obavljanje radova kako bi transport mogao funcionisati.

- Operateri su suočavaju sa velikim izazovima kad su u pitanju infrastrukturni radovi. Dogovarali smo se da se pripremi neka strategija infrastrukturnih radova. Sa pravom koordinacijom, dobićemo više tovara na železnici – istakla je Rozman Dacar.

Govoreći o uslugama koje je moguće monetizovati i ponuditi logističkim kompanijama iz Srbije, Čedomir Bojanić direktor Fininga i predsednik sekcije lučkih špeditera najtraženije su usluge koje su povezane sa pretovarom kontejnera, tereta koji su bitni za srpska preduzeća. Tu su i usluge vezane za carinske radnje.

- Zahvaljujući našem znanju i iskustvu od preko 20 godina, našim partnerima nudimo predvidljivost, što je bitno u poslovanju – rekao je Bojanić i dodao da u kompaniji nude i usluge vezane za carinske radnje.


Šta koči saradnju slovenačke i srpske logistike?

Slobodan Macić zamenik generalnog direktora Trans Cargo Logistic kaže da su u kompaniji izuzetno zadovoljni kad je u pitanju poslovanje sa slovenačkom železnicom.

- Na raspolaganju su 24 sata. Imali smo dobra iskustva sa Sežanom, gde smo radili oko 50-60.000 tona tovara. Sa Lukom Kopar krenuli smo veliki projekat - transport šina od oko 50.000 tona i isporuke su krenule – naglasio je Macić i dodao da godišnje ova kompanija radi sa 3,1 milion tona tovara, a sarađuju sa velikim partnerima poput Serbia Zijin Copper-a.

Sa druge strane, Macić je slovenačkim logističkim kompanijama zamerio to što smatra da je propušten veliki broj poslovnih šansi.

- Mislim da slovenačke kompanije moraju da odluče šta žele na srpskom tržištu. Ako memate strategiju, onda neće biti pomaka. A šteta je jer imaju puno iskustva, znanja, kapaciteta. I ne mislim samo na relaciji sa italijom. Mislim da se ovde ne može raditi na mah. Kad imate problem onda ste ovde. Onog trenutka kad imate druge robe i terete onda Srbija ne postoji. To nije dobro – poručio je Macić.

On je dodao da su kompanije iz Srbije počele da sarađuju i sa lukam Split, Burgas i Konstancom.

- Prošle godine smo za Zijin odradili 8.000 kontejnera i ništa nije otišlo za Kopar. Sad će biti 80.000 tona. Niko se još nije javio da skladišti to – dodao je on.

Kako je objasnio Macić, ako je Split imao interese sa radi sa 350 ili 400.000 tona na dve godine ponudivši cenu koja je u tom momentu bila prihvatljiva za kineske partnere, a koja je kasnije uvećana bez prekida saradnje, onda bi to mogao biti i recept za saradnju sa slovenačkim logističkim kompanijama.

- Mislim da se nije video interes. Da se uočio interes i da se malo sačekalo ili dala povoljnija cena, onda bi se verovatno poslovalo – dodao je on.

Sa druge strane Čedomir Bojanić je stava da Srbija može iskoristiti Sloveniju za ulazak na tržište Evropske unije.

- Niko ne može sa sigurnošću reći kada će Srbija biti primljena u EU. Do tada isoristite sve resurse koje vam je Slovenija omogućila, a mi ćemo nastojati na nađemo kompromis. Tržište u Srbiji je problematično kad je cena u pitanju, ali mislim da i pored toga imamo dosta prostora gde možemo usaglasiti te cene sa krajnjim partnerima – zaključio je Bojanić.


Razvoj i značaj zelene logistike

Za rast i budućnost u modernom vremenu sve je veći značaj zelene logistike. Kako je naglasio Boštjan Napast u Luci Koper u toku je realizacija proširenja kapaciteta, posebno železničkog dela.

- Luka Split se više oslanja na drumski prevoz, a to nije dobro za ugljenični otisak. Naše investicije proširenja kapaciteta se najvećim delom odnose na kontejnerski deo i u planu je da se finalizuju oko 2030. godine. Time bi se udvostručili kapaciteti koje luka ima – zaključio je predsednik Luke Koper.

S. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.