NavMenu

Momirović: Završava se prva runda pregovora sa Kinom o sporazumu o slobodnoj trgovini

Izvor: eKapija Utorak, 06.06.2023. 17:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: crystal51/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović najavio je da se sutra završava prva runda pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini sa NR Kinom, što će biti još jedan korak na putu da se dodatno ojača srpska ekonomija i unaprede bilateralni odnosi između dve zemlje, saopšteno je iz Vlade.

Momirović je nakon današnjeg obraćanja na plenarnom zasedanju u sklopu prve runde pregovora za zaključivanje pomenutog sporazuma rekao da se ulažu maksimalni napori kako bi Srbija izborila privilegovan pristup najvećem svetskom tržištu za domaće kompanije.

On je podsetio na to da je Kina u poslednjih deset godina drugi najvažniji ili najveći investitor u Srbiji i naveo da su kineske kompanije investirale 4,2 mlrd EUR u privredu naše zemlje.

- Zajednički gradimo auto-puteve, izgradili smo brzu prugu do Novog Sada i nastavljamo da gradimo do Subotice, tačnije da spojimo Beograd i Budimpeštu. Kineske kompanije su investirale značajna sredstva i praktično podigle naše ključne industrijske kapacitete poput Rudarsko-topioničarskog basena Bor i Železare u Smederevu - istakao je on.

Momirović je ukazao na to da će Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine omogućiti još veći broj kineskih investicija, kao i još veći izvoz našim kompanijama na kinesko tržište.

- Zato ćemo uraditi sve što je u našoj moći kako bi ovaj sporazum potpisali do kraja godine - zaključio je Momirović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.