NavMenu

Cene kirija u Beogradu konačno u padu - Da li je lakše pronaći povoljan stan?

Izvor: PR Utorak, 06.06.2023. 14:41
Komentari
Podeli
(Foto: George Becker from Pexels)
Cene zakupa u Beogradu konačno su počele da padaju. Danas je mnogo lakše pronaći stan po pristojnoj ceni, nego što je to bio slučaj pre godinu dana. Agenti za nekretnine kažu da su cene rentiranja od početka godine u proseku niže i do 30%, a da se potražnja prepolovila. To, međutim, ne važi za sve, jer osim potražnje, na cene utiče i lokacija, ali i tip nekretnine. Manji stanovi se brže izdaju i po višim cenama, dok su veći stanovi manje traženi i samim tim se stanodavci odlučuju i da spuste kiriju da bi brže pronašli podstanare.

Ogromna potražnja za stanovima prošle godine je doprinela da se cene iznajmljivanja u pojedinim delovima grada udvostruče, pa i da postanu nerealne i teško dostupne podstanarima. Naročito veliki rast zabeležen je u centralnim gradskim opštinama, na Savskom vencu, Vračaru i Starom gradu, za koje je u početku i bilo najveće interesovanje Rusa i Ukrajinaca, koji su plaćali visoke kirije i mesecima unapred.

Stanodavci su podigli cene zakupa i u drugim delovima grada, a beogradskim podstanarima bilo je sve teže da izmiruju mesečne kirije, ali i da pronađu stan koji sebi mogu da priušte. Od početka godine primetan je, međutim, pad tražnje za stanovima, što je očigledno umirilo i tržište, jer su stanodavci morali da spuste kirije, da bi izdali svoje nekretnine.

Čini se da se sada situacija menja u korist podstanara i da su cene rentiranja u padu. Ipak, one su i dalje daleko iznad onog nivoa na kojem su bile početkom prošle godine.

Kretanje cena zakupa nekretnina oglašenih na sajtu 4zida u pet beogradskih opština:

Garsonjere

Mali stanovi su tradicionalno najtraženiji i najlakše se izdaju, pa su i cene zakupa ovog tipa nekretnina zabeležile najveći rast tokom prošle godine. U prvom tromesečju prosečna cena iznajmljivanja garsonjere na Vračaru bila je oko 490 EUR. Međutim, prema podacima sa portala 4zida, prosek trenutno oglašenih garsonjera na Vračaru je oko 400 EUR, odnosno oko 90 EURmanje u odnosu na prvi kvartal. Na Novom Beogradu je početkom godine zakup koštao oko 475 EUR, dok se sada garsonjera na teritoriji ove opštine može iznajmiti za oko 360 EUR. Na Zvezdari je prosečna cena sa 330 EUR, pala na 292 EUR, a na Paliluli je zakup za oko 20 EUR jeftiniji u odnosu na prvi kvartal – prosečna cena oglašenih garsonjera je sada oko 230 EUR. Na Voždovcu je prosečna kirija pala za oko 50 EUR – sa 325 na 273 EUR.

Jednosobni stanovi

Prema podacima sajta 4zida, najveći pad kod jednosobnih stanova zabeležen je na Paliluli, jer su ih stanodavci u prva tri meseca ove godine u proseku oglašavali za 350 EUR, dok sada traže oko 300 EUR za mesečno rentiranje ovog tipa nekretnine. Jednosoban stan na Vračaru je u proseku koštao 500 EUR, a sada je moguće pronaći jeftiniji smeštaj, jer je prosečna cena oglašenih stanova u ovoj centralnoj gradskoj opštini oko 460 EUR. Na Zvezdari jednosoban stan košta u proseku oko 325 EUR, što je oko 25 EUR manje u odnosu na prvi kvartal.

Nisu, međutim, u svim opštinama cene pale. Na Voždovcu je prosek oglašenih jednosobnih stanova isti kao u prvom kvartalu i iznosi oko 340 EUR, dok je na Novom Beogradu u proseku cena za oko 10 EUR veća u odnosu na prvi kvartal. Vlasnici su za rentiranje tražili oko 465 EUR, dok je prosek stanova koji su trenutno u ponudi oko 474 EUR.

Dvosobni stanovi

Dvosobni stanovi na Novom Beogradu su se u periodu od januara do marta izdavali u proseku za 850 EUR, a sada je oglašena cena oko 782 EUR. Toliko je trenutno potrebno izdvojiti i za mesečni zakup nekretnine istog tipa na Vračaru. Na Zvezdari su dvosobni stanovi oko 520 EUR, a cena je za oko 30 EUR niža u odnosu na prvi kvartal. Istu kiriju traže i stanodavci na Paliluli, dok je na Voždovcu prosečna cena iznajmljivanja dvosobnog stana ostala nepromenjena od početka godine i iznosi oko 550 EUR.

Tokom juna se ne očekuju veće oscilacije cena, osim eventualno blagog pada s obzirom da već posle junskog roka mnogi studenti otkazuju smeštaj u Beogradu do oktobra i novih obaveza na fakultetima. S druge strane, neki akademci će možda baš letnji period iskoristiti da bi ranije obezbedili povoljniji smeštaj od jeseni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.