NavMenu

Ibarski put od Orlovače do Sremčice dobija 4 trake - U planu i privredna zona uz magistralu u Rušnju

Izvor: eKapija Utorak, 06.06.2023. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički zavod Beograda/PDR, screenshot)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije naselja Rušanj, dela Ibarske magistrale i privredne zone uz magistralu.

Kako je navedeno u dokumentu koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, a koji obuhvata deo Ibarske magistrale od petlje za pristup groblju "Orlovača" do ukrštanja sa Beogradskom ulicom – veza sa naseljem Sremčica, planira se proširenje Ibarske magistrale na dve saobraćajne trake po smeru.

- Tokom dalje planske razrade, a u saradnji sa nadležnim institucijama biće definisani broj i pozicija priključaka na Ibarsku magistralu – navedeno je u planu.

Podsetimo, kako je eKapija već pisala, i plan detaljne regulacije dela Ibarske magistrale iz februara prošle godine predviđa dve trake po smeru, na deonici u dužini od oko 18km sa kojom se ukrštaju državni put IIA reda 147 u čvoru 2202 (Lipovička šuma - Barajevo), državni put IIB reda 343 u čvoru 2203 (Lipovička šuma - Velika Moštanica) i državni put IIB reda 344 u čvoru 2204 (Meljak (Barajevo)) i čvoru 2205 (Meljak - Vranić).

Prema PDR-u za Rušanj, koji obuhvata oko 467 ha, postoji problem direktnog pristupa tangentnim parcelama na/sa Ibarske magistrale.

Takođe se planira u privredno-komercijalna zona uz Ibarsku magistralu, kako bi se, navodi se u planu, aktivirao razvojni potencijal naselja.

Kada je reč o ostalim sadržajima u obuhvatu plana, navodi se da je konceptom planiranog rešenja podržan "postojeći trend mirnog porodičnog naselja planiranjem slobodnostojećih porodičnih stambenih objekata, uz mogućnost formiranja zona ekskluzivnog (rezidencijalnog) stanovanja".

U planu je i linijski centar (mešoviti gradski centar u zoni niske spratnosti) duž ulice Trinaestog septembra, radi nadomešćivanja nedostajućih komercijalnih sadržaja u naselju.

Planirana je i izgradnja dva kompleksa pretškolskih ustanova kapaciteta od po 270 korisnika i jedna osnovna škola za isto toliko učenika, kao i proširenje OŠ "Aca Milosavljević" i rekonstrukcija doma zdravlja u Ulici Trinaestog septembra. U okviru objekta mesne zajednice planira se klub za stara i odrasla lica, dok je postojeći objekat predškolske ustanove potrebno rekonstruisati u objekat socijalne zaštite, kao i biblioteku i višenamensku salu u objekat za kamerne koncerte, predstave, promocije, predavanja...

Rušanj će dobiti i vatrogasnu stanicu sa vatrogasnim tornjem.

Takođe su predviđeni i sportsko-rekreativni kompleksi za rekreaciju stanovništva i treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na lokalnom nivou.

U kompleksu starog groblja u naselju Rušanj planirano je infrastrukturno opremanje i izgradnja kapele na novoj parceli od 0,3 ha a u planu je i proširenje novog groblja - kompleks površine oko 7ha, za potrebe stanovnika naselja Rušanj i za ostala gravitirajuća naselja.


Nije izostavljeno ni zelenilo, pa je tako planiran park uz planirane predškolske i objekat osnovnog obrazovanja, sa dečijim igralištem, manjim sportskim terenima i amfiteatrom za kulturne manifestacije.

Biće formiran i skver u okviru planiranog linijskog centra naselja, kao i
zaštitni zeleni pojas uz Kijevački potok, u planiranoj privrednoj zoni i u zoni potoka Šindrakovac.

Planiraju se i izmene koje se tiču javnog gradskog prevoza - kolovoz ulica kojima saobraćaju vozila javnog prevoza od 7m, formiranje okretnice linije 532 u zoni ukrštanja ulica Oslobođenja i Oslobođenja 8. deo i produžetak linije 531 do nove lokacije u neposrednom okruženju groblja.

Predviđena je i izgradnja vodovodne mreže odgovarajućeg kapaciteta i zamena svih azbestno-cementnih cevovoda, dok je uz Ibarsku magistralu potrebno obezbediti infrastruktrurni koridor za izgradnju magistralnog cevovoda od rezervoara "Petlovo brdo" do rezervoara "Lipovica".

U planu je i izgradnja fekalne i atmosferske kanalizacije, a recipijent za upotrebljene vode biće planirani Topčiderski kolektor.

Potrebno je takođe urediti i postojeće potoke, Šindrakovac i Kijevački potok, da se uklope u okolni prostor.

U okviru granice plana planira se i izgradnja dvosistemskog nadzemnog voda 2x110 kV.

Plan je na javnom uvidu do 20. juna.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.