NavMenu

EPS regaovao na izjavu ministarke: U Kolubari u toku remonti, uvoze se minimalne količine uglja

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.06.2023. 16:55
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
Nije tačna informacija da je proizvodnja u maju u Kolubari bila na niskom nivou, tako da se ugalj uvozi kako bi termoelektrane radile neometano, navodi se u reagovanju na izjavu ministarke energetike Dubravke Đedović, koje je potpisao v. d. generalnog direktora EPS AD Miroslav Tomašević.

- Naime, i Ministarstvo rudarstva i energetike je obavešteno da su remonti na glavnim kopovima EPS-ovog ogranka RB Kolubara ove godine počeli ranije, u maju, zbog odlične hidrološke situacije i punih deponija uglja, upravo na osnovu dobrog planiranja. Zato nije moguće porediti podatke o proizvodnji u maju sa istim mesecom 2022. godine. U terminu od 10. do 31. maja ove godine u remontu je bila Drobilana Tamnava i proizvodni sistemi za ugalj na kopovima Tamnava-Zapadno polje i Polje G, koji daju oko 75% ukupne proizvodnje RB Kolubara - piše u dopisu i dodaje se da poređenje rezultata Kolubare u maju ove godine kada su stajali sistemi za proizvodnju 75% uglja i u maju prošle godine kada je remont bio na kopu sa 25% ukupne proizvodnje, daje iskrivljenu sliku o učinku EPS-ovih rudara.

Ističu da EPS trenutno uvozi samo minimalne količine uglja i to po starim ugovorima, jer su deponije uglja popunjene a termoelektrane rade kontinuirano.

- Država nije, kako tvrdi ministarka, uložila sredstva u kupovinu uglja, već je EPS plaćao ugalj iz sopstvenih sredstava, te nije moguće ta sredstva izdvojiti za škole i vrtiće - navodi se.

Što se tiče investicija, kako se ističe, za 2023. godinu ukupno je planirano 110 milijardi dinara, od čega za prvi kvartal 20 milijardi dinara. Realizovano je 16 milijardi dinara što u odnosu na planirana sredstva za prvi kvartal predstavlja 81%, a u odnosu na celu godinu 15%, što je, kaže se "prilično dobar rezultat".

- Nije promašen ni plan niti je nedostatak investicija prouzrokovao pozitivan rezultat EPS u prvom kvartalu ove godine. Stoga molimo ministarku da ne uznemirava javnost iznošenjem neuporedivih podataka, a javnost obaveštavamo da se proizvodnja električne energije i uglja odvija nesmetano, da je sistem stabilan, a da EPS posle dve godine posluje u plusu - zaključeno je.

Podsetimo, ministarka je, govoreći o poslovanju EPS-a rekla, da ako se rezultati uporede sa prošlom godinom, kada je bila znatno lošija hidrološka situacija i mnogo jača zima, ovogodišnji rezultati nisu na zavidnom nivou.

- Zanima me bolja proizvodnja, jer da biste trgovali, morate da prizvodite. Proizvodnja je u maju u Kolubari bila na niskom nivou, imali smo smanjenje preko 40%. Uvozi se ugalj jer je država prepoznala da ima problema u proizvodnji uglja i za to izdvojila značajna sredstva da bi termoelektrane radile neometano. Svako izdvajanje iz budžeta za EPS je manje izdvajanje za vrtiće i škole, to su sredstva svih građana, zato je cilj da uradimo nešto nabolje. Kad menjate, imate na svakom koraku otpor, videli smo to i u prethodnom periodu, država je odlučna da do promena dođe. Bitno je zbog planiranja naredne zime, zato akcenat treba da bude na proizvodnji i planiranju budućih investicija - rekla je Đedovićeva.

Dodala je i da je u prvom kvartalu zabeleženo kašnjenje u realizaciji investicija, pa da je zato bio manji odliv sredstava.

- To nije cilj, već da se realizuju investicije i da idemo napred u proizvodnji i izgradnji novih proizvodnih kapaciteta - rekla je Đedovićeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Energija, Građevina, Zdravstvo

Srbija i Francuska potpisale četiri sporazuma u oblasti energetike, infrastrukture i medicine

Srbija i Francuska potpisali su nekoliko dokumenata u oblastima energetike, infrastrukture i medicine: - Finansijski protokol između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti finansiranja uvođenja opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom u Srbiji; - Sporazum o saradnji između Infrastruktura železnica Srbije, Francuske agencije za razvoj i Francuske železnice; - Pismo o namerama između kompanije Buig,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.