NavMenu

OPEK razmatra novo smanjenje proizvodnje nafte

Izvor: RT Balkan Nedelja, 04.06.2023. 13:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sarapinas Valeriy/shutterstock.com)Ilustracija
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici počinju dvodnevne sastanke koji bi mogli da rezultiraju daljim smanjenjem proizvodnje nafte od čak milion barela dnevno, rekli su za Rojters izvori iz OPEK+, pošto se organizacija suočava sa padom cena nafte i mogućim viškom zaliha.

OPEK+, koji okuplja Organizaciju zemalja izvoznica nafte i saveznike na čelu sa Rusijom, kontroliše oko 40% svetske sirove nafte, što znači da njegove odluke mogu da imaju veliki uticaj na cenu.

Izvori su rekli da bi smanjenja mogla da iznose milion barela dnevno, povrh postojećeg smanjenja od dva miliona barela dnevno i dobrovoljnih smanjenja od 1,6 miliona barela dnevno.

Ako bude odobreno, to bi dovelo do ukupnog smanjenja od 4,66 miliona barela dnevno, što predstavlja oko 4,5% globalne potražnje.

- Ovaj broj nije definitivan, nismo ulazili u te stvari - rekao je irački ministar za naftu novinarima na pitanje o mogućem smanjenju za milion barela dnevno.

Smanjenje proizvodnje obično stupa na snagu narednog meseca nakon što je dogovoreno, ali bi ministri mogli da se dogovore i o kasnijoj primeni.

Zapadne zemlje optužuju OPEK da manipuliše cenama nafte i podriva globalnu ekonomiju kroz visoke troškove energenata. Zapad je takođe optužio OPEK da previše staje na stranu Rusije uprkos zapadnim sankcijama.

Zvaničnici OPEK-a su poručili da je štampanje zapadnog novca u poslednjoj deceniji dovelo do inflacije i primoralo zemlje koje proizvode naftu da reaguju.

Azijske zemlje poput Kine i Indije kupile su veliki deo ruskog izvoza nafte i odbile da se pridruže zapadnim sankcijama Rusiji, navodi agencija.

- Radujemo se rezoluciji koja će osigurati ravnotežu ponude i potražnje - rekao je ministar energetike UAE.

Prošle nedelje, ministar energetike Saudijske Arabije naveo je da investitori koji smanjuju cenu nafte ili se klade na pad cene treba da "paze", što su mnogi protumačili kao upozorenje na dodatno smanjenje snabdevanja.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak je, međutim, naknadno rekao da ne očekuje nove korake od sastanka OPEK+ u Beču, prenose ruski mediji.

Međunarodna agencija za energetiku očekuje da će globalna potražnja za naftom dalje rasti u drugoj polovini 2023. godine, što bi potencijalno moglo da poveća cene nafte.

Analitičari iz banke Džej Pi Morgan tvrde da OPEK nije reagovao dovoljno brzo da prilagodi snabdevanje rekordno visokoj američkoj proizvodnji i ruskom izvozu koji veći od očekivanog, te da "jednostavno ima previše ponuda".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.