NavMenu

Ulaganja u solarnu energiju prvi put će nadmašiti investicije u proizvodnju nafte - Energetska tranzicija ubrzava se i u Srbiji

Izvor: RTS Nedelja, 04.06.2023. 13:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Georg Schober)Ilustracija
Međunarodna agencija za energiju saopštava da će ove godine ulaganja u solarnu energiju prvi put nadmašiti investicije u proizvodnju nafte. Na svaki dolar uložen u fosilna goriva 1,7 USD ide u čistu energiju. I Srbija je zaokružila zakonske propise za povećanje zelenih megavata.

Trogodišnja svetska ulaganja u čistu energiju povećana su za četvrtinu, dok investicije u fosilna goriva, kojih se svet još ne odriče, beleže rast od 15%. Energetska tranzicija ubrzava se i u Srbiji, a najveće interesovanje je za energiju sunca i vetra.

- Interesovanje investitora je ogromno, što pokazuje čak 20 gigavata podnetih zahteva za priključenja koji su podneti Elektromreži Srbije. To je dva puta više nego što Srbija sada ima u svom energetskom bilansu - navodi direktorka Udruženja obnovljivih izvora energije Srbije Danijela Isailović.


Potrebna skladišta električne energije

Zbog prihvata veće količine zelenih megavata evropske države intenzivno rade na jačanju prenosne mreže i međusobnom povezivanju. Proizvodnju struje iz vetra i sunca diktiraju vremenske prilike, pa se uporedo radi na razvoju neophodnih skladišta električne energije.

- Skladišta su veoma važna zbog ove varijabilnosti klimatskih promena i stabilnosti ugovora o isporuci električne energije koja bi omogućila da se sa prihvatljivim cenama, sa dostupnim cenama električne energije za stanovništvo i privredu obezbedi proizvodnja iz varijabilnih obnovljivih izvora - objašnjava Nebojša Petrović, predsednik Srpskog komiteta Međunarodnog saveta za velike električne mreže.


Maksimalno iskoristiti resurse

Povećanje udela čiste energije zahteva i nova tehnološka rešenja – od proizvodnje do upravljanja elektroenergetskim sistemima. Sve zahtevnijem tržištu obnovljive energije poslovanje prilagođava i elektroindustrija.

- Očekuje se da se energetske potrebe sveta utrostruče do 2050, ali isto tako treba maksimalno iskoristiti resurse koje trenutno posedujemo. To je kompletna jedna digitalizacija koja će to sve da isprati, da bi se ta energija maksimalno iskoristila i prenela građanstvu i industriji - navodi direktor Pametne infrastrukture u Simens Srbija Srdan Srdanović.

Izveštaj Međunarodne agencije za energetiku pokazuje - ovogodišnja globalna ulaganja u energetski sektor biće 2.800 mlrd USD, od čega će više od 60% novca biti utrošeno u tehnologije čiste energije, a ostatak su investicije u ugalj, naftu i gas.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Obnovljiva energija

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

01.12.2023.  |  Finansije

Objavljena Carinska tarifa za 2024. godinu

U Službenom glasniku RS objavljena je Uredba o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2024. godinu, kojom se usklađuje nomenklatura Carinske tarife sa Kombinovanom nomenklaturom Evropske unije za 2024. godinu, koja će se primenjivati na svrstavanje proizvoda u Carinskoj tarifi. Uredba obuhvata i stope, odnosno iznose carine utvrđene Carinskom tarifom koja čini sastavni deo Zakona o Carinskoj tarifi, kao i stope carine koje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.