NavMenu

Mak iz Padine na tržištu Slovačke - Isplativa biljka koja zahteva dobro obrađeno zemljište

Izvor: RTS Nedelja, 04.06.2023. 12:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Przemyslaw Wasilewski/Shutterstock)Ilustracija
Poslednjih godina mak se sve više uzgaja u Banatu i Bačkoj, jer mu ovde odgovara peskovito zemljište. U Padini kod Kovačice meštani uzgajaju mak na više od 100 hektara, a ima i onih kod kojih je to porodičan posao decenijama.

Mišo Hromčik je od dede nasledio ljubav prema maku i sa bratom Mirkom uzgaja ga na 36 hektara. Sve što proizvedu izvoze u Slovačku, a ove godine očekuju da će dobiti oko 36 tona maka, što je izuzetno dobar prinos. Cena se određuje na berzama i trenutno se mak plaća 2 EUR po kilogramu što je na nivou višegodišnjeg proseka.

- Ovo je slovački mak i mi ga uzgajamo već 4-5 godina i sarađujemo sa Slovacima. Od njih uzimamo sortu i po njihovim standardima i pravilima uzgajamo da bi njima mogli da ga prodamo mak. Nemamo problem sa plasmanom, a cena je druga priča i ona zavisi od tržišta - navodi Hromčik.

Jan Sojak mak proizvodi na manjim površinama i on ističe da je ova industrijska biljka isplativija, ali i riskantnija za uzgajanje, jer je osetljiva i zahteva dobro obrađeno zemljište. Kišovito proleće je pogodovalo razvoju biljke, ali previše padavina može doprineti i pojavi bolesti.

- Počeli smo slučajno, odnosno muka nas je naterala. Da bi smo promenili plodored, a imali smo problem sa kukuruzom i hebricidima, a najviše sa insektima, pa smo hteli da probamo novu kulturu i tako smo krenuli sa makom - ističe Sojak.

Berba maka počeće za mesec dana i u Padini imaju kombajne i svu neophodnu mehanizaciju za ovaj posao i odmah ga pakuju u džambo džakove i transportuju na inostrano tržište gde se koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Novi Sad rekonstruiše stadion u Rumenačkoj - Raspisan tender vredan 87 miliona dinara

Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove Novi Sad raspisala je tender za radove na stadionu u Rumenačkoj ulici u tom gradu. Reč je o drugoj fazi radova na rekonstrukciji tribina, a vrednost je procenjena na 87 miliona dinara. Kako je navedeno, predviđeni su građevinski radovi, kao i hidrotehničke i elektroenergetske instalacije. Projekat je izradilo preduzeće Pyramid ING iz Novog Sada. Rok za prijavu na tender je 18. oktobar,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.