NavMenu

U Beogradu otvorena izložba "Jedan vek Baleta - drugih 50 godina"

Izvor: Politika Subota, 03.06.2023. 11:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / indy0333)Ilustracija
Povodom svečanog obeležavanja stogodišnjice baleta, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu otvorena je izložba posvećena jubileju. Postavku "Jedan vek Baleta - drugih 50 godina", autorke Jelice Stevanović, koja obuhvata baletski opus od 1973. do 2023. godine, priredila je baletski kritičar i pedagog Milena Jauković.

- Izložba je prikaz baletske produkcije u proteklih 50 godina, a ukazuje na koreografska ostvarenja i scenske postavke koje su imale naročiti uticaj i ostvarile značajan uspeh u vremenu u kome su nastale. U tom periodu premijerno je izvedeno 99 baletskih ostvarenja na Velikoj sceni i 14 na Maloj, što je ukupno 113 premijera - kako je naglasila.

Retrospektiva baletskog repertoara predstavljena je nizom fotografija prvaka našeg baleta i drugih članova ansambla. A pored njih, izloženi su i autentični baletskim kostimi iz predstava i scenski rekviziti, uz originalne skice scenografskih rešenja.

- Izložba ima dva segmenta: prvi kojim dočaravamo scenski doživljaj kroz scenografske skice i figure nekih najznačajnijih baletskih umetnika, dok u drugom oživljavamo scenske živote osamnaest od više od sto baletskih naslova. Odabir nije bio lak, težnja je bila da se prikažu vodeći baletski umetnici i predstave kreirane u što više različitih stilova i žanrova, sa najviše uspeha u zemlji i inostranstvu, najdužim scenskim trajanjem, najboljim kritikama - istakla je autorka Stevanović.

Umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović otvorila je izložbu sa upravnikom Svestilavom Goncićem rekavši:

- Posle veoma zapažene premijere baleta "Gusar", kojom smo obeležili kraj jedne epohe, a istovremeno svečano ušli u novu, otvaramo izložbu koja će nas kao vremeplov provesti kroz zlatnu istoriju našeg baleta. Ona predstavlja svedočanstvo veka koji je iza nas, ali i postavlja temelje za buduću epohu. Željno iščekujemo i novu premijeru, "Baletski tripitih" koji predstavlja omaž prošlom vremenu, ali u novoj viziji savremene koreografije i samim tim spaja vreme kroz dimenziju prošlosti i budućnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.