Izvor: Dnevnik | Četvrtak, 21.04.2011.| 08:23

Bez metalskog kompleksa nema razvoja - Predstavljen "Vojvodina metal klaster"

(Foto: Metal cinkara)

U Staroj Pazovi je juče predstavljen "Vojvodina metal klaster", projekat koji su finansirali evropski razvojni fondovi, u vrednosti 860.000 EUR, sa trajanjem od 24 meseca, koji bi trebalo da organizuje i pruži pomoć malim i srednjim preduzećima metalske grane da povećaju konkurentnost na domaćem i evropskom trištu i obezbede razvoj i novo zapošljavanje.

Projekat su nevelikom broju preduzetnika i predstavnicima lokalne samouprave i medija predstavili profesor Slobodan Morača sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Ljubomir Aleksić iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i menadžer projakta Zoran Pekez.

Profesor Morača je istakao da bez metalskog kompleksa nema razvoja ni drugih grana, a tenutno smo najveći izvoznici upravo svoje obrazovane dece koja odlaze jer nemaju posla i ne vide perspektivu. Pekez je objasnio da preduzetnici ne mogu dobiti novac iz projekta, ali mogu dobito veliku pomoć klastera u zajedničkoj nabavci opreme i repromaterijala, nastupu na tržištu, istraživanju i inovacijama, sertifikaciji i standardizaciji, edukaciji stručnjaka i radnika i pripremi novih projekata i pristupu izvorima finansiranja iz evropskih fondova, pa i lobiranju kao značajnom faktoru nastupa na tržištu. Zbog toga je predviđeno da klaster ima sektor za pomoć preduzećima, razvojni i edukativni centar i projektni centar, a pored predstavljanja projekta u vojvođanskim opštinama biće urađena pravila za članove klastera i potom doneta strategija razvoja klastera do 2020. godine.

Učesnike prezentacije su pozdravili predsednik opštine Stara Pazova Goran Jović, koji je rekao da staropazovačka opština ima dugu tradiciju preduzetništva, ali se ne može živeti od starih lovorika, već tražiti novi putevi razvoja i zapošljavanja i potpredsednik SO Srđan Stanković, koji smatra da osvajanje novih tehnologija i novih tržišta udruživanjem može biti efikasnije. A prisutni preduzetnici iz kompanija smatraju da ovakav način lokalnog povezivanja može biti koristan, dok mali preduzetnici ne veruju previše u projekat jer, kako nam rekoše, posla je sve manje, a materijali sve skuplji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.