NavMenu

Vlada usvojila uredbu o balansnoj odgovornosti garantovanih snabdevača i povlašćenih proizvođača struje - Ko plaća naknadu kada se proizvede manje kilovata

Izvor: eKapija Petak, 02.06.2023. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / AhmadArdity)Ilustracija
Vlada Srbije donela je Uredbu o preuzimanju balansne odgovornosti, kojom su određena prava i obaveze garantovanog snabdevača i povlašćenog proizvođača u sistemu tržišne premije.

Uredbom su takođe, regulisani i kriterijumi za utvrđivanje dobre prognoze proizvodnje električne energije, naknada koja se plaća u slučaju ako proizvođač ne prognozira dobro proizvodnju električne energije, trajanje i prestanak ugovora o preuzimanju balansne odgovornosti, kao i uslovi i postupak zaključivanja ugovora i drugi bitni elementi.

Proizvođač, kako se navodi, ima pravo da prenese balansnu odgovornost na garantovanog snabdevača do isteka roka od šest meseci od dana spajanja tržišta ili isteka roka od 30 meseci od dana uspostavljanja organizovanog unutar-dnevnog tržišta. Proizvođač koji prenese balansnu odgovornost na neku drugu odgovornu stranu, slobodno uređuje uzajamna prava i obaveze.

Proizvođač je dužan da vrši dobro prognoziranje proizvodnje električne energije u skladu sa dobrom praksom prognoziranja. Dobra praksa prognoziranja je prognoza proizvodnje električne energije u obračunskom intervalu sa veštinom i pažnjom koje se osnovano očekuju od razumnog i kompetentnog proizvođača električne energije.

Dobru praksu prognoziranja utvrđuje nezavisni stručnjak kroz nezavisnu analizu prognoze proizvodnje elektrane proizvođača. Kriterijumi za utvrđivanje dobre prognoze proizvodnje električne energije su:

- apsolutna razlika između nezavisne analize prognoze nezavisnog stručnjaka od prijavljene proizvodnje proizvođača garantovanom snabdevaču za svaki obračunski interval unutar perioda obuhvaćenog nezavisnom analizom (apsolutno odstupanje) je jednaka ili manja od 5% od instalirane proizvodne snage elektrane proizvođača pomnožene sa dužinom obračunskog intervala i

- apsolutna razlika između prijavljene proizvodnje i ostvarene proizvodnje proizvođača je manja od apsolutne razlike između nezavisne analize prognoze nezavisnog stručnjaka i ostvarene proizvodnje proizvođača.

Ako nezavisna analiza prognoze pokaže da proizvođač nije ispunio nijedan kriterijum dobre prognoze, on je dužan da garantovanom snabdevaču plati dodatnu naknadu za svaki obračunski interval koja se obračunava množenjem 100% cene električne energije na dan unapred-tržištu sa apsolutnim odstupanjem prognoze u MWh.


Negativno i pozitivno balansno odstupanje

U slučaju negativnog balansnog odstupanja, odnosno kada proizvođač proizvede manje električne energije od one koju prijavi garantovanom snabdevaču, proizvođač je dužan da isplati garantovanom snabdevaču razliku između prijavljene proizvodnje električne energije i ostvarene proizvodnje u MWh po ceni na dan-unapred tržištu za taj interval balansnog odstupanja.

U slučaju pozitivnog balansnog odstupanja proizvođača odnosno kada proizvođač proizvede više električne energije, garantovani snabdevač je dužan da isplati proizvođaču razliku između ostvarene proizvodnje i prijavljene proizvodnje električne energije u MWh po ceni na dan-unapred tržištu za taj interval balansnog odstupanja.

Ukoliko se cena na dan-unapred tržištu ne može utvrditi, plaća se razlika između prijavljene i ostvarene proizvodnje u MWh po prosečnoj ceni na dan-unapred tržištu za isti interval balansnog odstupanja u poslednjih deset uzastopnih dana, kada je cena na dan-unapred tržištu mogla biti utvrđena.

Proizvođač je dužan da podnese garantovanom snabdevaču zahtev za zaključivanje ugovora o preuzimanju balansne odgovornosti u roku od 30 dana od dana sticanja statusa privremenog povlašćenog proizvođača, a snabdevač je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema zahteva pripremi ugovor o preuzimanju balansne odgovornosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Energija, Finansije

Bajatović: Srbija mora da kupi još najmanje 500 miliona m3 gasa

Srbija mora da kupi još najmanje 500 miliona metara kubnih gasa, izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. On je, govoreći o najavljenom poskupljenju gasa, za RTS rekao da Srbija i dalje ima najpovoljniju cenu gasa u Evropi. - Na tržištu se sada može naći gas negde od 42 do 55 EUR po megavatu. Odnosno, 550 USD plus transport ili 450 USD plus transport. Kada biste vi to preveli na naše cene, ovo poskupljenje je moralo da bude veće

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.