NavMenu

Kvota za solarne elektrane od 500 kW iznosi 50 MW, odlučila Vlada

Izvor: eKapija Petak, 02.06.2023. 14:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/lhzuniga)Ilustracija
Vlada Srbije propisala je kvotu u sistemu tržišne premije za solarne elektrane. Kvota za solarne elektrane odobrene snage 500 kW i više iznosi 50 MW ukupno.

Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije predviđeno je sprovođenje aukcija za dodeljivanje prava na tržišnu premiju (podsticaja) elektranama koje koriste obnovljive izvore energije. Aukcije se sprovode na osnovu kvota koje propisuje Vlada shodno potrebama Republike Srbije za takvim novim kapacitetima iz obnovljivih izvora energije, a imajući u vidu važeća planska dokumenta u oblasti energetike, preuzete međunarodne obaveze, odnosno raspolože podatke o postojećim kapacitetima, planirane potrebe i druge podatke značajne za određivanje kvota.

Pravo na učestvovanje na aukciji za dodeljivanja prava na tržišnu premiju imaju elektrane, a koje nisu mala postrojenja (elektrane odobrene snage preko 500 kW i elektrane na vetar odobrene snage preko 3 MW) ili demonstracioni projekti (za koje Zakon predviđa posebne aukcije i pravo na podsticaje u obliku fid-in tarifa).

- Na osnovu sprovedenih analiza trenutnog stanja tržišta i podataka kojima raspolaže ministarstvo nadležno za poslove energetike, utvrđeno je da trenutno u Republici Srbiji postoji potreba za dodeljivanjem podsticaja za proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana, gde trenutno postoji preko 100 MW solarnih elektrana za koje su već izdate energetske dozvole, što je značajno više od predložene kvote, i na osnovu čega će na aukcijama biti velika konkurecija - navodi se u obrazloženju uredbe.

Srbija, kako se dodaje, trenutno ima 23 MW solarnih elektrana, što je značajno manje od kapaciteta vetroelektrana i daleko ispod njenih potencijala u oblasti solarne energije.

- Stoga predložena kvota ima za cilj da podstakne brži razvoj ovog segmenta tržišta, a u cilju ispunjenja ciljeva zelene tranzicije i dekarbonizacije koji će zahtevati značajno veće solarne kapacitete, a koji će biti definisani kroz strateška dokumenta - piše u obrazloženju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.