NavMenu

Više kruzera i putnika na rekama u Srbiji - Uskoro investicije u nove lokacije

Izvor: eKapija Petak, 02.06.2023. 13:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/649128304)Ilustracija
Agencija za upravljanje lukama zabeležila je do 1. juna 365 pristajanja kruzera i 46.674 ukrcanih i iskrcanih putnika na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji. U poređenju sa rezultatima ostvarenim u istom periodu prošle godine evidentirano je 4,6% više pristajanja, dok je broj putnika porastao za 44%, navedeno je na sajtu Agencije.

Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu - 153, potom u Novom Sadu 97, Donjem Milanovcu 65 i u Golupcu 40. Međunarodno putničko pristanište u Smederevu dočekalo je četiri pristajanja. Pored toga, prvi kruzer pristao je i na novootvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici.

Kada je reč o daljem razvoju infrastrukture za kruzing, Agencija je u prethodnom periodu investirala sredstva u izgradnju međunarodnih putničkih pristaništa u Zemunu, Šapcu i Ramu. Planirano je da ove lokacije budu otvorene za doček kruzera do početka nautičke sezone 2024. godine.

Kako bi se nautički potencijali naše zemlje u potpunosti iskoristili Agencija je zajedno sa Vladom Srbije pokrenula projekat "Zaplovi Srbijom", koji za cilj ima izgradnju marina, međunarodnih putničkih pristaništa i pontona za međunarodni, domaći i prekogranični linijski i kanalski saobraćaj.

- Kroz projekat radiće se i na podizanju svesti građana i lokalnih samouprava o ekonomskim i društvenim prednostima razvoja nautike. Planirano je da u narednom periodu budu pokrenute prve investicije i to u izgradnju marine u Velikom Gradištu i bagerovanje na lokacijama budućih marina u Smederevu i Kladovu Projekat će značajno doprineti povećanju prihoda od vodnog putničkog saobraćaja, povećanju broja domaćih i inostranih turista koji našu zemlju obilaze sa reka, kao i pozicioniranju Srbije na nautičkim kartama Evrope i sveta - dodaje se.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.