NavMenu

Beogradske elektrane ubuduće će i hladiti potrošače - Gradiće se novo postrojenje za kompleks Nacionalnog stadiona i EXPO centra u Surčinu

Izvor: eKapija Petak, 02.06.2023. 11:34
Komentari
Podeli
Kompleks Nacionalnog stadiona i EXPO centra u Surčinu (Foto: Urbanistički zavod Beograda/PPPPN Nacionalnog fudbalskog stadiona - druga faza, screenshot)Kompleks Nacionalnog stadiona i EXPO centra u Surčinu
JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za izgradnju kogeneracijskog/trigeneracijskog postrojenja na području PPPP Nacionalni stadion, a vrednost nabavke procenjena je na 20 miliona dinara.

U okviru područja Nacionalni stadion određen je prostor za novi toplotni izvor Surčinsko polje. Površina zemljišta određena za ovaj javni kompleks je veća od 5ha.

Budući kompleks toplotnog izvora treba da podmiruje potrebe objekata u okviru plana, a posebno novoplaniranog EXPO centra, kao i objekata koji će tek biti definisani budućom urbanističko planskom dokumentacijom od obilaznice (u delu od Ostružničkog mosta do naselja Surčin) do blokova 71 i 72 na Novom Beogradu.

- Imajući u vidu potrebe sadržaja u okviru PPPPN Nacionalni stadion, pretpostavljene potrebe područja od obilaznice do blokova 71 i 72 Novi Beograd, potrebe internog snabdevanja električnom energijom objekata SDG JKP BE, potrebe za toplotnom energijom kompleksa TO Novi Beograd van grejne sezone, kao i mogućnosti i potrebe u okviru projekta izgradnje vangradskog toplovoda, potrebno je ispitati sva varijantna rešenja tehnologija i postrojenja za proizvodnju toplotne, rashladne i električne energije, kao i za njihovu faznu dogradnju u skladu sa realizacijom urbanizacije tog područja - navodi se u tehničkoj dokumentaciji.

Beogradske elektrane bi ovde, kako navode, imale priliku za početak nove usluge, proizvodnje i distribucije rashladne energije, što je jedan od ciljeva u strategiji razvoja ovog preduzeća, kao mogućnosti najrazvijenijih daljinskih sistema u Evropi i svetu.


Novo postrojenje u Surčinu

Toplana Surčin polje je novoplanirano postrojenje. U toplani treba da bude instalisano kogeneracijsko/trigeneracijsko postrojenje za proizvodnju toplotne/rashladne/električne energije nominalnog ukupnog kapaciteta respektivno do 10MWt/10MWt/10MWe prevashodno za potrebe novoplaniranog EXPO centra, interne potrebe snabdevanja električnom energijom objekata SDG JKP BE i potrebe za toplotnom energijom kompleksa TO Novi Beograd van grejne sezone.

Novoprojektovanim rešenjima u varijantnim rešenjima u generalnom projektu treba predvideti sledeće mogućnosti, bazirane na prorodnom gasu kao osnovnom pogonskom energentu:

- Kogenerativno postrojenje za proizvodnju tolotne i električne energije
- Trigenerativno postrojenje za proizvodnju toplotne, električne i rashladne energije u kompersorskom ciklusu
- Proizvodnja toplotne, električne i rashladne energije u apsorpcionoj rashladnoj mašini koja koristi proizvedenu toplotnu energiju
- Proizvodnja toplotne, električne i rashladne energije u rashladnoj mašini sa tečnom binarnom mešavinom (voda+so) koja koristi proizvedenu toplotnu energiju
- U svim varijantnama predvideti rezervoare za akumulaciju toplotne i rashladne energije za podmirivanje pikova potrošnje.

Projektom je potrebno uraditi analizu profitabilnosti varijatntih rešenja.

Rok za prijavu na tender je 21. jun, a detaljnije pogledajte OVDE.

I. Ž.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Novi Sad rekonstruiše stadion u Rumenačkoj - Raspisan tender vredan 87 miliona dinara

Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove Novi Sad raspisala je tender za radove na stadionu u Rumenačkoj ulici u tom gradu. Reč je o drugoj fazi radova na rekonstrukciji tribina, a vrednost je procenjena na 87 miliona dinara. Kako je navedeno, predviđeni su građevinski radovi, kao i hidrotehničke i elektroenergetske instalacije. Projekat je izradilo preduzeće Pyramid ING iz Novog Sada. Rok za prijavu na tender je 18. oktobar,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.