NavMenu

Plan za rekonstrukciju pruge od Kraljeva do KiM - Elektrifikacija, 80 km/h, novi mostovi i tuneli

Izvor: eKapija Petak, 02.06.2023. 11:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kikovic/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na rani javni uvid Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Kraljevo-Rudnica.

Kako je istaknuto u Planu, rekonstrukcija železničke infrastrukture međunarodne železničke pruge E-85 (Lapovo – Kragujevac – Kraljevo – Kosovo Polje – Đeneral Janković – granica Severne Makedonije) na deonici Kraljevo – Rudnica, direktno će doprineti kvalitetu pristupačnosti, nivou konkurentnosti i dinamičnijem razvoju centralnih i jugozapadnih delova teritorije Republike Srbije.

Plan podrazumeva rekonstrukciju, elektrifikaciju i modernizaciju železničke pruge na deonici Kraljevo – Rudnica dužine oko 70 km, za brzine od 80 km/h.

Trenutna maksimalna brzina vozova je 60 km/h, a pruga je izgrađena je kao neelktrificirana jednokolosečna pruga.

Takođe, dodaje se, stanice su uglavnom neregulisane i ne pružaju adekvatan nivo udobnosti i bezbednosti putnicima i samo stanica "Kraljevo", kao čvorna i distributivna stanica, izdvaja se kao stanica sa velikim protokom putnika i tereta.

I telekomunikaciona mreža na ovoj deonici pruge je u lošem stanju - telekomunikacioni sistemi su zasnovani na analognoj telefoniji. Pored toga, većina pružnih prelaza je neobezbeđena.

Područje Prostornog plana obuhvata 24 naselja - 11 na teritoriji grada Kraljeva i 13 na teritoriji opštine Raška.

Osnovna koncepcija rekonstrukcije deonice Kraljevo – Rudnica je remont cele pruge sa dogradnjom pojedinih deonica kako bi se ispunila projektovana brzina od 80 km/h, dozvoljeno osovinsko opterećenje na železničkoj pruzi od 225 kN i dozvoljeno opterećenje po metru od 80 kN/m².

Rekonstrukcija će, kako je navedeno, pratiti postojeću trasu pruge poboljšavajući je na petnaest tačaka/oblasti.

Železnička deonica se nalazi na ravničarskom i brdskom terenu i prati dolinu reke Ibar, ali posle Mataruške Banje pruga prolazi kroz planinski teren prateći planinske doline sa 16 tunela i useka, 65 mostova, 8 podvožnjaka, 5 nadvožnjaka i 144 propusta duž trase.


Na većini deonica na kojima se predlaže reorganizacija neophodna je izgradnja novih mostova i tunela.

Pruga ima ukupno 15 železničkih stanica i stajališta koje se zadržavaju, a za neke stanice, kao što su Mataruška Banja, Jošanička Banja, Brvenik i Rudnica, ispitaće se način dogradnje objekata.

Na deonici ima i 26 pružnih prelaza koji bi trebalo da se zadrže i obezbede, dok bi pružni prelazi na km 87+198,55, koji je već zatvoren za vozila, kao i pružni prelaz na km 148+832,00 mogli bi ukinuti.

Napomenuto je i da je za potrebe izgradnje železničke pruge predviđeno uspostavljanje koridora duž trase pruge ukupne širine oko 200 m.

Plan je na javnom uvidu do 15. juna.

Podsetimo, rekonstrukciju ove pruge najavio je resorni ministar Goran Vesić krajem prošle godine, a najavljivala ju je i bivša ministarka Zorana Mihajlović pre gotovo jedne decenije.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.