NavMenu

Da li je u Srbiji moguće zameniti švedske, danske i norveške krune?

Izvor: eKapija Petak, 02.06.2023. 10:40
Komentari
Podeli
(Foto: Christoph Meinersmann from Pixabay)
Usled učestalih pitanja građana o mogućnosti zamene norveške, švedske i danske krune u formi efektivnog stranog novca za dinare na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije je saopštila da su u pitanju valute kojima je dozvoljena trgovina na domaćem deviznom tržištu.

Ipak, kada je reč o danskoj i norveškoj kruni, poslovne banke iz inostranstva s kojima u poslovima kupoprodaje efektivnog stranog novca najčešće sarađuju banke iz Srbije, trenutno ne otkupljuju ove valute, usled čega je smanjen interes domaćih banaka i ovlašćenih menjača za njihov otkup.

- Nakon obaveštenja poslovnih banaka iz inostranstva s kojima sarađuje Narodna banka Srbije u kupoprodaji efektivnog stranog novca da trenutno prestaju sa otkupom norveške krune od poslovnih i centralnih banaka, kao i usled činjenice da Norveška centralna banka ne otkupljuje ovu valutu od banaka, Narodna banka Srbije je prestala do daljeg s prijemom novčanica u ovoj valuti od banaka u Republici Srbiji, o čemu su banke obaveštene. Kada je reč o danskoj kruni, Narodna banka Srbije je krajem 2022. godine prestala do daljeg s prijemom novčanica u ovoj valuti iz istih razloga - navode iz NBS.

Kada je reč o švedskoj kruni, promet ovom valutom u formi efektivnog stranog novca i dalje se obavlja i na domaćem, i na međunarodnom tržištu. Narodna banka Srbije još uvek ima mogućnost i za prodaju ove valute u formi efektivnog stranog novca bankama u inostranstvu. Međutim, postoje naznake da pojedine inostrane banke prestaju i sa otkupom ove valute u formi efektivnog stranog novca.

Iz Narodne banke navode da su u kontaktu sa inostranim poslovnim bankama i centralnim monetarnim vlastima relevantnih zemalja radi dobijanja detaljnijih informacija i smernica u vezi s navedenim poslovima u narednom periodu.

Napominju da banke, ovlašćeni menjači i javni poštanski operator slobodno donose odluku da li će trgovati nekom valutom s liste valuta kojima je dozvoljena trgovina na deviznom tržištu Republike Srbije, u zavisnosti od njihovog interesa, poslovne politike i operativnih mogućnosti.

- Narodna banka Srbije pomno prati aktuelna dešavanja i u slučaju promene situacije na međunarodnom tržištu u vezi s poslovima kupoprodaje efektivnog stranog novca u navedenim valutama i eventualnog ponovnog omogućavanja otkupa danske krune i norveške krune, blagovremeno će banke obavestiti o tome - kažu iz NBS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Novi Sad rekonstruiše stadion u Rumenačkoj - Raspisan tender vredan 87 miliona dinara

Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove Novi Sad raspisala je tender za radove na stadionu u Rumenačkoj ulici u tom gradu. Reč je o drugoj fazi radova na rekonstrukciji tribina, a vrednost je procenjena na 87 miliona dinara. Kako je navedeno, predviđeni su građevinski radovi, kao i hidrotehničke i elektroenergetske instalacije. Projekat je izradilo preduzeće Pyramid ING iz Novog Sada. Rok za prijavu na tender je 18. oktobar,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.