NavMenu

Koliko je zaista teško pokrenuti mali biznis u Srbiji?

Izvor: Promo Petak, 02.06.2023. 10:11
Komentari
Podeli
Ivan Minić (Foto: A1 Srbija/Promo)Ivan Minić
U našem društvu, generalno, ne prolaze najbolje oni koji su drugačiji. Ako imaš neobična interesovanja i ciljeve, ili razmišljaš na neki način koji nije uobičajen, vrlo verovatno ćeš biti usamljen.

Nije mnogo drugačije ni kada se ohrabriš i odlučiš da postaneš preduzetnik.

Bez obzira na to u kojoj si životnoj fazi, da li si veoma mlad ili zreo sa ozbiljnim iskustvom i rezultatima iza sebe, kada kažeš svojim najbližima da si odlučio da pokreneš svoj biznis, velika većina će te odgovarati i imati generalno jako negativan stav o svemu. Ženama je još teže da dobiju podršku okruženja.

Vaši najbliži če pričati o vašoj odluci kao da se desilo nešto strašno, jer sve što je nepoznato, automatski je strašno. I to je jedan od glavnih razloga zašto je teško početi nekakav svoj biznis. Postoje naravno izuzeci. Najčešći izuzetak je kada u okruženju imate nekog ko je uspešan preduzetnik, i samim tim to više ni za ostale nije nepoznata i daleka stvar.


Kako sam početak onda zaista izgleda?

Kada pitate ljude koji nisu preduzetnici, oni će vam reći da u našoj zemlji postoji mnogo birokratskih i drugih komplikacija koje vam onemogućavaju da vaš biznis bude uspešan. I to nije tačno. Postoje mnogi druge stvari koje su problem, ali najčešće su u pitanju ograničenja koje sa sobom donosi jedno malo i siromašno tržište.

Ako pričamo o tome kakva je zaista regulativa i na koji način funkcioniše birokratski aparat sa kojim najčešće imamo kontakt, on je uglavnom sasvim u redu. Firme danas otvaramo elektronski i za to nam je zaista potrebno svega dva ili tri dana.

U bankama račun dobijamo za neki dan više, zbog nametnutih KYC procedura koje se tiču provere stvarnih vlasnika firme i one nažalost nemaju previše veze sa samim bankama koliko imaju veze sa širim okvirom. U razvijenim zemljama, ovaj problem često odnosi i mnogo više vremena i sa sobom donosi mnoge neželjene troškove. Mi, za sada, samo sačekamo nekoliko dana više.

U realnosti, za desetak dana od trenutka kada ste doneli odluku možete da imate operativnu firmu, a nekada možda i za manje. I to je sasvim okej. Retko gde je to moguće uraditi brže, lakše i sa manje troškova.

Ono što, uistinu, postoji kao problem, to su ove nove stvari sa kojima se s vremena na vreme sretnemo, pa evo i šest meseci kasnije, eFakture i dalje ne rade stabilno i kako treba, i u mnogim graničnim slučajevima nemamo dovoljno dobro objašnjeno kako neke stvari da izvedemo. Neke stvari se menjaju u hodu, i to takođe nije idealno, ali makar pokazuje volju da uslovi prilagode potrebama koje biznisi imaju.

Svaki početak je težak i ulazak u nešto potpuno novo uvek zahteva da učimo niz novih stvari, a jedini način da sebi skratimo put i olakšamo muke je da se okružimo ljudima koji su to prošli i već znaju. Zato ja često kažem da je najvažnija osoba za jedan mali biznis, njihov knjigovođa, a druga najvažnija - advokat, posebno ukoliko imaju često potrebe za uslugama pravnika.

Često, ipak, mali biznisi, posebno ukoliko su na početku svog preduzetničkog puta, ne mogu ni da pronađu, a ni da priušte sebi izvanaredne saradnike na ovakvim poslovima. I za radnike, sirovine, opremu, kancelarije i druge esencijalne stvari za biznis, moraju da prave kompromise, pa onda ove stvari koje nisu toliko neophodne ostaju za neko bolje vreme. To onda često znači da ti biznisi zbog prioriteta koje su napravili, ne mogu da rastu i razvijaju se na najbolji način.


Da li to znači da je, osim toga, sve idealno?

Naravno da ne. U razgovorima sa vlasnicima malih biznisa dolazimo do nekih najčešćih problema sa kojima se oni susreću. Jedan od glavnih je kašnjenje i nepredvidljivost naplate potraživanja, a takođe, dostupnost i kvalitet sirovina nisu uvek na nivou na kome bi to trebalo da budu da bi proizvodi koje prave bili najbolji mogući. Često pomenu i to da veliki igrači nemaju razumevanja za potrebe i probleme sa kojima se susreću mali, kao i da banke neretko dovode preduzetnike do toga da treba da im dokažu da im kredit nije potreban da bi ga dobili.

To su sve stvari koje su posledica opšte društvene nestabilnosti i nerazvijenosti tržišta koje je malo i izolovano od velikih u okruženju, pa samim tim nije visoko na spisku prioriteta.

To je deo realnih problema. Njih naravno ima još. U zavisnosti od toga za šta ste se opredelili, očekuje vas jedinstveni i specifičan set problema sa kojima ćete se boriti.

I tako bi bilo manje više svuda. Negde malo lakše, negde malo teže, ali u suštini slično.
I uvek postoje argumenti za obe strane. Da, ovde je tržište siromašno, ali sa druge strane i troškovi su za mnoge stvari neuporedivo niži nego na drugim mestima.

Da, kod nas ne postoji preduzetnička kultura i tradicija (iako to nije tačno), ali to onda znači da ne postoji ni set pravila i normi kojima moramo da se prilagođavamo, već možemo sami sebi da trasiramo put. I činjenica, ovde nema dovoljno uspešnih priča, ali to isto tako znači da nema ni previše konkurencije i da je u tom smislu mnogo lakše probiti se i napraviti lokalno relevantan rezultat.


Ivan Minić i Goran Stojadinović (Foto: A1 Srbija/Promo)Ivan Minić i Goran Stojadinović
Kako mi možemo da pomognemo?

Već duže vreme, kroz predavanja i jedan na jedan konsultacije, ja i nekoliko prijatelja, svako u svojim oblastima, savetujemo preduzetnike i vlasnike male biznisa.

Često je to besplatno jer želimo da pomognemo kao što su i nama pomagali. Nekada je i komercijalno, ukoliko je angažman veći i biznisi to mogu da podnesu. Ali problem sa svim ovim stvarima je što imaju mali doseg i nisu trajne. Zato smo, u saradnji sa A1 Srbija, odlučili da ovo znanje sistematizujemo i objavimo u formi besplatne poslovne platforme Naša mreža.

Nekima će trebati možda baš u tom trenutku, nekima u nekom narednom, ali u svakom slučaju, napravili smo prve korake da to znanje i iskustvo učinimo javno i lako dostupnim svima kojima je potrebno.

Nećemo moći baš uvek svima da damo odgovore na sva pitanja, ali naš cilj je da one stvari koje muče najveći broj ljudihbudu jasno i precizno objašnjene i dokumentovane, i da na taj način da pomognemo ljudima da preskoče ove prepreke.

Često nas pitaju zašto biste znanje delili besplatno kada možete da ga naplatite. Možemo, i to je deo našeg posla, ali isto tako je važan deo i da besplatno pomognemo nekome da poraste, razvija se, prevaziđe probleme. Možda ćemo u nekoj kasnijoj fazi sarađivati na nekom kompleksnijem projektu, možda će proširiti dobar glas, ali time što smo podelili znanje, svi su na dobitku.

Pokušaćemo i da odgovorimo na konkretna pitanja, prikažemo dobre primere, ali i da sa vlasnicima uspešnih biznisa pričamo otvoreno i o greškama koje su pravili i o dobrim potezima. Takođe, trudićemo se da sve one koje je ova tematika zanima informišemo o novostima koje treba da znaju, a da one koji se razmišljaju da možda naprave taj iskorak, osnažimo u toj odluci.

Svesni smo i da preduzetništvo nije pravi izbor za sve, ali za one za koje jeste, to je jedini način da se izraze i ostvare svoj puni potencijal. I zato je jako važno da, ako su to ljudi iz vašeg okruženja, ne budete oni koji ih nekritički ohrabruju da pokrenu nešto što je osuđeno na neuspeh, ali nemojte biti ni oni koji obeshrabruju svaki pokušaj zbog sopstvenog straha.

Uz malo vere, i malo više podrške, sve je lakše, a za inspiraciju i odgovore na pitanja, tu je Naša mreža.

Ivan Minić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Agro

Kada da koristite maslinovo, a kada suncokretovo? - Nutricionisti savetuju koja su najzdravija ulja za pripremu hrane

Uz toliko različitih ulja za kuvanje koja se nalaze u prodanicama, odabir pravog ulja za svakodnevno kuvanje može da bude malo komplikovano. Tačka ključanja jedan je od najvažnijih karakteristika koje treba da uzmete u obzir pri odabiru ulja za kuvanje. Definiše se kao temperatura na kojoj ulje prestaje da svetluca i počinje da se raspada, gubeći svoj integritet, prenosi GH. Evo koja ulja preporučuju nutricionisti. Maslinovo ulje U

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.