NavMenu

Poziv privatnom sektoru da podrži izbeglice u Srbiji - Pokrenuta mreža kompanija "Za izbeglice"

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.06.2023. 14:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Radu Razvan/shutterstock.com)Ilustracija
Mreža "Za izbeglice" koja okuplja predstavnike privatnog sektora sa ciljem pružanja podrške integraciji izbeglica i poboljšanju njihovih životnih uslova u Srbiji, predstavljena je danas na konferenciji "Uloga privatnog sektora u integraciji izbeglica".

Inicijativu su pokrenuli Agencija UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji i IKEA Srbija, a članstvo u mreži potpisalo je osam kompanija i poslovnih asocijacija, među kojim su neki od najvećih poslodavaca u Srbiji i ključni akteri u maloprodajnoj, turističko-ugostiteljskoj i drugim industrijama, kao i sektorima koji pružaju usluge izgradnje kapaciteta i biznis konsaltinga.

Članice mreže imaju mogućnost da izbeglice podrže na jedan ili više načina: zapošljavanjem i stažiranjem, edukacijama, donacijama proizvoda, pružanjem stručne podrške, javnim komunikacijama, kao i podrškom projektima koji pomažu prisilno raseljenima.

- Ljudi koji su bili primorani da napuste svoje zemlje i koji život iz početka počinju u Srbiji zaslužuju podršku čitavog društva. Privatni sektor može da pruži važan doprinos izgradnji boljih života izbeglica, ali i izbeglice mogu da podrže privatni sektor – svojim veštinama, talentima, raznovrsnim znanjima i iskustvima - istakao je Sufijan Ađali, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, i dodao:

- Uvereni smo da učešće u mreži koju pokrećemo može pomoći ne samo izbeglicama, već i kompanijama članicama – da dodatno unaprede poslovanje, posvećenost lokalnim zajednicama, diverzitetu i inkluziji, kao i ostvarenju ciljeva održivog razvoja. Neizmerno smo zahvalni partnerima iz kompanije IKEA Srbija, kao i predstavnicima privatnog sektora koji su postali prvi članovi mreže. Pozivamo sve društveno odgovorne privredne aktere da se pridruže našoj inicijativi i budu tu za izbeglice, jednu od najranjivih grupa u društvu.

U najvećoj meri, izbeglice koje su zaštitu dobile u Srbiji dolaze iz Ukrajine, Libije, Sirije, Avganistana, Irana, kao i sa Kube. I izbeglice i tražioci azila u našoj zemlji imaju, između ostalih, prava na obrazovanje i zaposlenje.

- Zapošljavanje izbeglih lica je neophodno za dugoročnu i uspešnu integraciju. Oni žele da rade i izgrade novi život za sebe i svoje porodice, a kompanije mogu imati značajnu ulogu u omogućavanju izbeglim licima da u potpunosti doprinesu zajednici i lokalnoj ekonomiji. Sadašnji narativ oko izbeglica često se zasniva na strahu od nepoznatog zbog čega, uz pomoć naših partnera iz organizacije UNHCR, želimo da promenimo ovu percepciju. Pokretanjem inicijative "Sticanje veština za zapošljavanje" pre tri godine, organizovali smo niz aktivnosti čija je svrha inkluzija izbeglica na tržište rada i prilika za njih da steknu veštine i dragoceno radno i životno iskustvo. Do sada smo kroz projekat organizovali plaćenu tromesečnu praksu za 28 ljudi, od čega smo zaposlili njih 16 - rekao je Nikola Simonović, rukovodilac ovog projekta u kompaniji IKEA.

Prema podacima UNHCR-a, u Srbiji, kao najhitnije potrebe izbeglice i tražioci azila u našoj zemlji navode dostojanstveno zaposlenje (38%), lekarske usluge (25%), kao i adekvatniji ili povoljniji smeštaj (22%).

Odeća je najhitnija potreba za tri odsto njih, isto koliko i hrana, bankarske usluge, oprema za pokretanje posla i pasoš. Više od trećine ispitanika je navelo da im je kvalitet života poboljšan u proteklih godinu dana, dok je nešto više od polovine navelo da je ostao isti.

Sve kompanije zainteresovane da se priključe inicijativi "Za izbeglice" više informacija o mreži i načinu pridruživanja mogu saznati na zvaničnom sajtu UNHCR-a u Srbiji, www.unhcr.rs.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Energija, Finansije

Bajatović: Srbija mora da kupi još najmanje 500 miliona m3 gasa

Srbija mora da kupi još najmanje 500 miliona metara kubnih gasa, izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. On je, govoreći o najavljenom poskupljenju gasa, za RTS rekao da Srbija i dalje ima najpovoljniju cenu gasa u Evropi. - Na tržištu se sada može naći gas negde od 42 do 55 EUR po megavatu. Odnosno, 550 USD plus transport ili 450 USD plus transport. Kada biste vi to preveli na naše cene, ovo poskupljenje je moralo da bude veće

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.