NavMenu

Predstavnici kompanije Amazon u poseti Srbiji

Izvor: eKapija Sreda, 31.05.2023. 15:15
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
U okviru dvodnevne posete Srbiji, predstavnici globalne IT kompanije Amazon danas su posetili Kancelariju za IT i eUpravu gde je održan sastanak sa Milanom Latinovićem, v.d. direktorom Kancelarije i Jelenom Bojović, direktorkom Centra za četvrtu industrijsku revoluciju, saopšteno je iz Vladine kancelarije.

Na sastanaku se govorilo o mogućnostima saradnje, predstavljeni su najznačajniji projekti Srbije na polju digitalizacije, kao i planovi za proširenje infrastrukture i jačanja ljudskih kapaciteta u IT sektoru.

- Na sastanku smo pored predstavljanja najznačajnijih projekata Kancelarije i investicione klime u Srbiji sa predstavnicima Amazon-a razgovarali i o jačanju međusobne saradnje na različitim poljima. Raduje me jer je istaknuta obostrana želja za uzajamnim održavanjem saradnje na polju tehnoloških inovacija i podizanja ljudskih kapaciteta u IT sektoru - izjavio je Milan Latinović, v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

On je dodao da su neke od tema sastanka bile usmerene na razvoj tehnoloških mogućnosti, razvoj ljudskih kapaciteta koji su spremni da primenjuju klaud tehnologiju, brže prihvatanje klauda za nove biznise i korišćenje klaud tehnologija u državnom sektoru najviše kroz Program otvorenih podataka, kao i kroz iniciranje novih pilot projekata.

- Takođe, sa delegacijom smo razgovarali i oko donošenja regulative za korišćenje klaud infrastrukture – "Cloud first policy" gde bismo praktično iskoristili njihovu ekspertizu u ovom polju, jer je to sledeći korak za IKT sektor u Srbiji - rekao je Latinović.

- Saradnja sa najvećim i najuspešnijim svetskim kompanijama očekivano može doneti višestruke koristi za razvoj naše ekonomije, privrede i celokupnog društva a samo njihovo prisustvo i interesovanje šalje pozitivne signale svim drugim sličnim kompanijama, kao i privredi, naročito onoj koja je bazirana ka inovativnim rešenjima - izjavila je Jelena Bojović, direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju.

Predstavnici Amazon-a će tokom drugog dana posete Srbiji, obići i Državni data centar u Kragujevcu gde će biti održan sastanak sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, ministrom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem, v.d. direktorom Kancelarije za IT i eUpravu Milanom Latinovićem, gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i direktorom Data Cloud Technology Danilom Savićem, nakon kojeg će biti potpisan Memorandum o razumevanju između ove kompanije i Ministarstva informisanja i telekomunikacija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.07.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Vlada usvojila uredbu za brzu saobraćajnicu Vožd Karađorđe - Gradnja prve deonice od Lazarevca do Aranđelovca počinje do kraja godine

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za brzu saobraćajnicu Vožd Karađorđe, čime se stiču uslovi da se do kraja godine otpočne za izgradnjom prve deonice te brze saobraćajnice – od Lazarevca do Aranđelovca. - Izgradnja državnog puta I reda Vožd Karađorđe, kao savremenog putnog pravca, od strateškog je značaja u povezivanju lokalnih samouprava, ravnomernom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.