NavMenu

"Energetski pasoš" uskoro obavezan za sve zgrade - Za staru gradnju uvode se tri roka

Izvor: eKapija Utorak, 30.05.2023. 15:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stefano Chiacchiarini/shutterstock.com)Ilustracija
Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji uneće značajne novine u oblasti energetske efikasnosti zgrada, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, saopšteno je iz resornog ministarstva. On je na otvaranju Prvog stručnog simpozijuma o energetskoj efikasnosti zgrada na Zapadnom Balkanu i u regionu naveo da se prva novina odnosi na uvođenje "energetskog pasoša", koji će morati da imaju sve nove zgrade.

Zgrade koje se budu gradile nakon usvajanja izmena i dopuna, kako je preneo, moraće da imaju ovaj pasoš jer stanovi neće moći ni da se kupuju ni da se prodaju ukoliko investitor, odnosno zgrada, ne poseduje ovaj dokument.

Prema njegovim rečima, za stare stambene zgrade postoje tri roka – prvi je od tri godine za zgrade gde je vlasnik država, koja će imati obavezu da u tom periodu pribavi sertifikate o energetskom svojstvu svake zgrade.

- Za poslovne zgrade, banke i slično rok je pet godina, a za stambene zgrade deset godina, pri čemu sertifikate neće pribavljati stanari, već lokalna samouprava - naveo je ministar.

On je podsetio i na to da je uvedena obaveza da sve zgrade, privatne i državne, od preko 10.000 kvadrata, moraju da imaju sertifikate zelene gradnje.

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko međunarodnih sertifikata i projekat će morati da se šalje u Njujork, Berlin ili na još nekoliko destinacija.

Svi koji grade pre dobijanja upotrebne dozvole, kako je naveo, moraće da dostave dokaz o kretanju građevinskog otpada i da obezbede polisu osiguranja od štete prema trećem licu i tako obezbede sredstva u slučaju nastale štete na okolnim objektima.

- Polisu će moći da naplati i lokalna samouprava ukoliko se oštećenja nastala prilikom gradnje ne vrate u prvobitno stanje - istakao je Vesić.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva rekla je da je ušteda energije prioritet, te da su dešavanja u Ukrajini napravila veliki potres na globalnom tržištu i najveću energetsku krizu do sada.

Stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš naglasio je da je energetska efikasnost zgrada prioritet i na regionalnom i na globalnom nivou.

- Energetska efikasnost može znatno da umanji troškove domaćinstva, ali i emisiju ugljen-dioksida, pri čemu svakako doprinosi smanjenju zagađenja vazduha i unapređenju javnog zdravlja - rekao je Beriš.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Novi Sad rekonstruiše stadion u Rumenačkoj - Raspisan tender vredan 87 miliona dinara

Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove Novi Sad raspisala je tender za radove na stadionu u Rumenačkoj ulici u tom gradu. Reč je o drugoj fazi radova na rekonstrukciji tribina, a vrednost je procenjena na 87 miliona dinara. Kako je navedeno, predviđeni su građevinski radovi, kao i hidrotehničke i elektroenergetske instalacije. Projekat je izradilo preduzeće Pyramid ING iz Novog Sada. Rok za prijavu na tender je 18. oktobar,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.