NavMenu

Zrenjaninski horski festival - U završnici koncert posvećen Korneliju Kovaču

Izvor: Danas Utorak, 30.05.2023. 13:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: 18percentgrey/shutterstock.com)Ilustracija
Zrenjanin je domaćin 10. Horskog festivala "Slobodan Bursać" predstojećeg vikenda, kada će nastupiti više od dvadeset horskih sastava, a poslednje veče biće posvećeno kompozitoru Korneliju Bati Kovaču.

Festival će biti održan od petka, 2. juna, do nedelje, 4. juna, u zrenjaninskom Kulturnom centru.

Predviđeno je da nastupi 22 hora sa oko 700 izvođača, članova mešovitih, ženskih, muških i dečjih ansambala.

- Ove godine obeležavamo jubilej, deset godina festivala i trideset godina od smrti poznatog zrenjaninskog dirigenta Slobodana Bursaća, po kojem je ovaj muzički festival i dobio ime. Kako bismo obeležili značajni festivalski jubilej, desetogodišnjicu postojanja, planirano je učešće skoro svih zrenjaninskih horova i gostujućih horova iz zemlje i inostranstva. Predviđeno je da nastupe 22 hora sa oko 700 izvođača, članova mešovitih, ženskih, muških i dečjih ansambala - najavio je Vladimir Stojković, direktor festivala.

U petak, 2. juna otvaranje i početak festival zakazan je u 20 časova, dok će u subotu 3. juna, u okviru matinea, nastupiti dečiji horovi. Program nastupa dečijih horova počinje u 11 časova.

U večernjem terminu od 20 časova, pored vokalnih kvarteta i grupa, očekuju se i nastupi mešovitih horova.

Završnica festivala održaće se u nedelju, 4. juna u 20 časova celovečernjim koncertom Kamernog hora "Odjek" iz Požarevca.

Koncert pod nazivom "Jedno prošlo doba" je posvećen kompozitoru Korneliju Bati Kovaču uz izvođenje brojnih autorovih numera koje su stekle veliku popularnost i za sva vremena obeležile regionalnu muzičku scenu.

Tokom festivala u Izložbenom salonu Kulturnog centra biće postavljena i retrospektivna izložba plakata koji su predstavljali festival i festivalske aktivnost tokom proteklih deset godina.

Izložba se organizuje pod nazivom "Deset godina iza nas". Otvaranje postavke zakazano je za 2. jun u 19 časova.

Pre svake festivalske večeri biće emitovan i kratki dokumentarni film koji će predstaviti festival u proteklim godinama.

Festival horova "Slobodan Bursać" organizuje se jer Zrenjanin ima dugu horsku tradiciju, a njegov naziv govori da je posvećen sećanju na profesora i dirigenta nekadašnjem hora "Josif Marinković" Slobodana Bursaća u uspehe koji je ovaj hor nekada postizao.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.