NavMenu

Uz gradnju nove Luke Beograd država planira još dve "mini luke" u prestonici - Traži se projektant za terminal u Krnjači

Izvor: eKapija Utorak, 30.05.2023. 11:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Olga52)Ilustracija
Uz gradnju nove Luke Beograd, čija lokacija još nije zvanično poznata, država planira gradnju još dva terminala na dve lokacije u Beogradu. Za sada se zna da će se jedan od njih nalaziti u Krnjači, a Agencija za upravljanje lukama raspisala je tender za izradu projekta za građevinsku dozvolu.

Reč je o, kako se navodi, dozvoli za izgradnju terminala za rasute terete luke u Beogradu na lokaciji u Krnjači.

Rok za izradu projekta za građevinsku dozvolu je tri godine, a vrednost tendera procenjena na 141,7 miliona dinara.

Kako se navodi u tehničkoj dokumentaciji, razvoj lučke privrede na području grada Beograda podrazumeva da se osim izgradnje nove luke u Beogradu, u čijem sastavu bi bilo više namenskih terminala i čija tačna lokacija će biti određena, lučka delatnost pretovara rasutih tereta obavlja na još dve lokacije koje će činiti lučko područje luke u Beogradu.

Planom detaljne regulacije privredne zone između saobraćajnice SMT, pančevačkog puta i Dunava planirana je veća površina za lučku delatnost na obali Dunava, a u okviru ove zone planirana je i izgradnja terminala za rasute terete luke u Beogradu.

Projektovani kapaciteti terminala treba, kako se navodi, da omoguće pretovar i skladištenje najmanje 2.000.000 tona rasutih tereta (agregata).

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je početkom godine izdalo lokacijske uslove za faznu izgradnju terminala za rasute terete u Krnjači. Predviđena je gradnja u dve faze.

Prva faza između ostalog obuhvata izgradnju operativne obale, radovi na formiranju i uređenju teritorije i akvatorije terminala, izgradnju obaloutvrde, internih saobraćajnica, vodovodne, hidrantske i kanalizacione mreže, kao i gradnju upravne zgrade.

Druga faza gradnje obuhvata izgradnju objekata lučkih operatera prema dinamici aktiviranja celokupnog kompleksa, što nije predmet ovog projekta.

Rok za podnošenje ponuda je 4. jul 2023. godine, a više detalja pogledajte OVDE.

Podsetimo, nedavno je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio da će se gradnja nove Luke Beograd raditi kroz javno-privatno partnerstvo. On je istakao da je za gradnju nove Luke Beograd određena lokacija, te da će se nalaziti na levoj obali Dunava, "malo iznad Pupinovog mosta".

Podsetimo, ova lokacija i ranije je bila u opticaju, uz Luku Pančevo i lokaciju u Krnjači.

Krajem 2020. godine, tadašnji pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević naveo je da se razmatra tačna lokacija za izgradnju nove luke u Beogradu i da su definisane tri lokacije: lokacija 10 km uzvodno od Pupinovog mosta, lokacija u Krnjači i Luka Pančevo kao beogradska luka.

On je ranije naveo i da najveći potencijal ima ona uzvodno od Pupinovog mosta, u čijoj blizini je planirana i gradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči zajedno sa partnerima iz Kine.


Mapa : terminal za rasute terete Krnjača, Luka Krnjača

I. Ž.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Energija, Finansije

Bajatović: Srbija mora da kupi još najmanje 500 miliona m3 gasa

Srbija mora da kupi još najmanje 500 miliona metara kubnih gasa, izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. On je, govoreći o najavljenom poskupljenju gasa, za RTS rekao da Srbija i dalje ima najpovoljniju cenu gasa u Evropi. - Na tržištu se sada može naći gas negde od 42 do 55 EUR po megavatu. Odnosno, 550 USD plus transport ili 450 USD plus transport. Kada biste vi to preveli na naše cene, ovo poskupljenje je moralo da bude veće

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.