NavMenu

Uz gradnju nove Luke Beograd država planira još dve "mini luke" u prestonici - Traži se projektant za terminal u Krnjači

Izvor: eKapija Utorak, 30.05.2023. 11:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Olga52)Ilustracija
Uz gradnju nove Luke Beograd, čija lokacija još nije zvanično poznata, država planira gradnju još dva terminala na dve lokacije u Beogradu. Za sada se zna da će se jedan od njih nalaziti u Krnjači, a Agencija za upravljanje lukama raspisala je tender za izradu projekta za građevinsku dozvolu.

Reč je o, kako se navodi, dozvoli za izgradnju terminala za rasute terete luke u Beogradu na lokaciji u Krnjači.

Rok za izradu projekta za građevinsku dozvolu je tri godine, a vrednost tendera procenjena na 141,7 miliona dinara.

Kako se navodi u tehničkoj dokumentaciji, razvoj lučke privrede na području grada Beograda podrazumeva da se osim izgradnje nove luke u Beogradu, u čijem sastavu bi bilo više namenskih terminala i čija tačna lokacija će biti određena, lučka delatnost pretovara rasutih tereta obavlja na još dve lokacije koje će činiti lučko područje luke u Beogradu.

Planom detaljne regulacije privredne zone između saobraćajnice SMT, pančevačkog puta i Dunava planirana je veća površina za lučku delatnost na obali Dunava, a u okviru ove zone planirana je i izgradnja terminala za rasute terete luke u Beogradu.

Projektovani kapaciteti terminala treba, kako se navodi, da omoguće pretovar i skladištenje najmanje 2.000.000 tona rasutih tereta (agregata).

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je početkom godine izdalo lokacijske uslove za faznu izgradnju terminala za rasute terete u Krnjači. Predviđena je gradnja u dve faze.

Prva faza između ostalog obuhvata izgradnju operativne obale, radovi na formiranju i uređenju teritorije i akvatorije terminala, izgradnju obaloutvrde, internih saobraćajnica, vodovodne, hidrantske i kanalizacione mreže, kao i gradnju upravne zgrade.

Druga faza gradnje obuhvata izgradnju objekata lučkih operatera prema dinamici aktiviranja celokupnog kompleksa, što nije predmet ovog projekta.

Rok za podnošenje ponuda je 4. jul 2023. godine, a više detalja pogledajte OVDE.

Podsetimo, nedavno je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio da će se gradnja nove Luke Beograd raditi kroz javno-privatno partnerstvo. On je istakao da je za gradnju nove Luke Beograd određena lokacija, te da će se nalaziti na levoj obali Dunava, "malo iznad Pupinovog mosta".

Podsetimo, ova lokacija i ranije je bila u opticaju, uz Luku Pančevo i lokaciju u Krnjači.

Krajem 2020. godine, tadašnji pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević naveo je da se razmatra tačna lokacija za izgradnju nove luke u Beogradu i da su definisane tri lokacije: lokacija 10 km uzvodno od Pupinovog mosta, lokacija u Krnjači i Luka Pančevo kao beogradska luka.

On je ranije naveo i da najveći potencijal ima ona uzvodno od Pupinovog mosta, u čijoj blizini je planirana i gradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči zajedno sa partnerima iz Kine.


Mapa : terminal za rasute terete Krnjača, Luka Krnjača

I. Ž.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Počelo raščišćavanje terena za izgradnju autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad

Raščišćavanje terena na kome će se graditi autoput od Beograda preko Zrenjanina do Novog Sada zvanično je počelo, izvestio je na svom instagram nalogu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić koji je uz vest postavio i snimak bagera koji raščišćavaju teren. Osim ovog obaveštenja i napomene da je time ispunjeno obećanje, resorni ministar u ovoj objavi nije dao nikakve dodatne informacije, pa ni to koliko bi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.