NavMenu

Pripreme za rekonstrukciju železničkog koridora ka Rumuniji, razmatraće se gradnja još jednog koloseka - Država traži projektante za deonicu dugu 80 km

Izvor: eKapija Utorak, 30.05.2023. 10:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rajko Karišić)Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javni konkurs za izradu dokumentacije za rekonstrukciju železnice od Pančeva, preko Vršca, do granice sa Rumunijom.

Podsetimo, Srbija je dobila kredit od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 51 mil EUR i od Francuske agencije za razvoj (AFD), takođe u iznosu od 51 mil EUR, na ime troškova sektora železnica Srbije. Deo tih sredstava biće iskorišćen za plaćanje konsultantskih usluga za izradu prostornog plana, studije izvodljivosti sa idejnim projektom i studije o proceni uticaja na životnu sredinu za rekonstrukciju i modernizaciju železničke pruge Pančevo Glavna-Vršac-granica sa Rumunijom.

Ova deonica duga je oko 80 km i deo je železničkog koridora Beograd-državna granica, koji se, kako se u dokumentu navodi, smatra jednim od najznačajnijih u Evropi.

Predviđeno je da rekonstrukcija i modernizacija ove železnice, obuhvati rekonstrukciju i modernizaciju pruge od početka skretnice u Glavnoj stanici Pančevo do državne granice, uključujući i unapređenje elemenata za najvišu ekonomski opravdanu brzinu i dozvoljeno osovinsko opterećenje na železničkoj pruzi.

U zavisnosti od zaključaka analize, razmatraće se i eventualna gradnja drugog koloseka, s obzirom na to da je reč o jednokolosečnoj pruzi.

Ugovor se zakljujuče na 27 meseci, a najkasnije do 31. decembra 2026, što je datum završetka projekta.

Više detalja pogledajte OVDE.

Podsetimo, nedavno je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio da će Srbija raditi na rеkonstrukciji dvе rеgionalnе prugе, kojе ćе značiti građanima Srbije i Rumunije, a u pitanju su pruga Pančеvo-Vršac-rumunska granica i Pančеvo-Zrеnjanin-Kikinda-rumunska granica.

Ministar jе navеo da bi bilo važno ponovno uspostavljanjе voza izmеđu Srbijе i Rumunijе, koji jе ukinut zbog nеslaganja oko dugova i predložio osnivanjе Radnе grupе nadlеžnih ministarstava dvе zеmljе, koja bi započеla i pratila rеalizaciju zajеdničkih projеkata, a za kojе bi finansijska pomoć mogla da sе zatraži i od Evropskе unijе.

- Žеlimo da rеšimo taj problеm i da ponovo uspostavimo voz izmеđu Srbijе i Rumunijе - naglasio jе Vеsić.

Podsećamo, ministar je krajem januara razgovarao u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i nakon sastanka istakao da će Evropska unija pomoći Srbiji u projektu rekonstrukcije čak 588 kilometara regionalnih pruga.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.