NavMenu

Srpski startapi za dve godine prikupili 325 mil EUR investicija

Izvor: itindustrija.com Ponedeljak, 29.05.2023. 15:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / geralt)Ilustracija
Srpski startapi prikupili 325 mil EUR investicija, što ukazuje na zrelost i potencijal ekosistema, kažu podaci The State of Adria Tech izveštaja koji je objavio Sillicon Gardens, slovenački VC fond.

Podaci izveštaja obuhvataju investicije za period 2021–2022, i zasniva se na "različitim izvorima, uključujući intervjue, crowdsourcing, i javno dostupne informacije".

Prema njihovim podacima, u Srbiji je trenutno aktivno preko 600 startapa, preko 8 aktivnih razvojnih centara, koji zapošljavaju hiljade ljudi. U top 5 domaćih kompanija, izveštaj izdvaja HTEC, Tenderly, Tempus Finance, Connect The Dots i Flyaway.

Većina od 24 startapa koji su uzeli investiciju u ovom periodu razvija SaaS proizvod (78,3%), dok su najzastupljenije Fintech, Enterprise software, marketinška i regruterska industrija.

U pogledu investicija, dominiraju VC fondovi, sa udelom u ukupnom broju investicija od čak 87,5%. Međutim, u pogledu vrednosti samih investicija, VC fondovi imaju udeo od 52,9%, dok 38,2% pripada privatnom kapitalu.

Preko polovine svih zabeleženih investicija načinjeno je u pre-seed i seed fazi, dok je ostatak raspoređen na serije A, B, C i tzv. megaserije:

Čak 82% investicija dolazi iz Sjedinjenih Država, i taj kapital otišao je u 42% startapa, dok je na drugom mestu Evropska unija sa 16% investicija po vrednosti, koje su raspodeljene na 38% startapa.

Međutim, kako izveštaj navodi, većina tih investicija zaobilazi Srbiju. Prema zvaničnom sedištu, startapi se izdvajaju u tri grupe: Sjedinjene Države (25%), Evropska unija (33%) i Srbija (42%), pri čemu startapi sa sedištem u Sjedinjenim Državama uzimaju najveći broj investicija (56%), potom oni iz Srbije (28%), i na kraju iz Evropske unije (15%).

U poređenju sa ostatkom Adria regiona, slika izgleda drugačije, pa je tako Hrvatska na prvom mestu sa 1.86 mlrd EUR raspoređenih na 88 investicija, potom Slovenija sa 1,25 mlrd EUR i 209 investicija, te Srbija, sa 325 mil EUR i 24 investicije. Većinu rasta regiona predvode jednorozi, koji su učestvovali sa najvećim brojem investicija i koje izveštaj navodi kao pokretače ekosistema.

Treba imati u vidu da je trenutno istraživanje zasnovano na samo navedene tri zemlje, dok je u planu izrada izveštaja i poređenja ostalih balkanskih zemalja, čime bi se stekla potpunija slika o stanju tehnološkog sektora i startapa u regionu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Energija, Finansije

Bajatović: Srbija mora da kupi još najmanje 500 miliona m3 gasa

Srbija mora da kupi još najmanje 500 miliona metara kubnih gasa, izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. On je, govoreći o najavljenom poskupljenju gasa, za RTS rekao da Srbija i dalje ima najpovoljniju cenu gasa u Evropi. - Na tržištu se sada može naći gas negde od 42 do 55 EUR po megavatu. Odnosno, 550 USD plus transport ili 450 USD plus transport. Kada biste vi to preveli na naše cene, ovo poskupljenje je moralo da bude veće

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.