NavMenu

Generacija Z otkrila hit sistem štednje iz devedesetih i potpuno odbacila kreditne kartice

Izvor: Telegraf biznis Nedelja, 28.05.2023. 12:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Helder Almeida/shutterstock.com)Ilustracija
Zapanjujućih 69% generacije Z sada koristi gotovinu više nego pre 12 meseci - više nego generacije X (47%) ili bejbi bumeri (37%), pokazuje izveštaj koji je objavila Credit Karma, digitalna finansijska kompanija.

Nalazi pokazuju porast korišćenja gotovine od strane generacije Z, koji uče kako da upravljaju novcem koji mogu i da opipaju. Taktika upravljanja budžetom koja se oslanja na gotovinu usmerava ljude da podele svoj novac u različite kategorisane koverte i troše samo za za to predviđene svrhe. Preostali novac stavlja se na štednju.

- Uobičajeno, novac koji koristite za trošenje se stavlja u kovertu ili registrator dok vam ne zatreba. Ako ne možete da priuštite nešto sa gotovinom koju ste namenili za trošenje na početku meseca, onda živite bez toga - objasnio je Džejkob Čenel, viši ekonomista u LendingTree-u, za MarketWatch.

Prema drugom istraživanju Credit Karma, skoro polovina ispitanika iz generacije Z izjavila je da se oslanja na društvene mreže za finansijske savete, dok je četvrtina njih rekla da je o novcu više naučila od kreatora sadržaja, nego od škole ili iz knjiga.

Kao i kod drugih trendova generacije Z, TikTok prednjači, sa haštagom #cashstuffing koji ima neverovatnih 1,1 milijardu pregleda, dok #cashenvelopes uživa 727,4 miliona pregleda, a #cashenvelopestuffing 190,6 miliona.

Finansijska influenserka, Stefani Garsija prikupila je 322.400 pratilaca na TikTok-u tako što je delila video snimke svog nedeljnog upravljanja budžetom, kao i druge finansijske savete. Sistem koverti omogućio je Garsiji da otplati dug po kreditnoj kartici i počne da pravi štedne račune za svoju decu.

- Kada ostavite novac na svom računu, prevučete svoju karticu, vi zapravo ne shvatate koliko novca trošite, jer to nije nešto opipljivo - objasnila je ona.

Ona ne koristi gotovinu za sve i još ima nekoliko bankovnih računa i kreditnih kartica, ali se trudi da ih ne dira.

- Znam na šta trošim i znam gde sve ide. To mi daje veću kontrolu. Sada više vodim računa o tome koliko trošim i motivišem se kada vidim da mi se koverte pune - rekla je ona.

Sa druge strane, jedno istaživanje pokazuje da svaki treći pripadnik generacije Z nije finansijski nezavisan i da su manje finansijski pismeni od bilo koje od četiri prethodne generacije. Pripadnici generacije Z i milenijalci stavljaju sve veći naglasak na finansijska pitanja u svojim romantičnim vezama tako što na početku iskreno govore o kreditnim rezultatima i štednji, sklapaju predbračne ugovore i otkazuju planove zbog novčanih problema.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.10.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Dunavski koridor i brza pruga Beograd-Budimpešta biće kompletno završeni do kraja 2025. godine, najavljuje ministar

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić bio je gost Jutra na Blic i najavio da će saobraćajnica Požarevac - Veliko Gradište - Golubac kompletno biti završena do kraja 2025. godine. Kako je istakao gostujući na Blic televiziji, to će potpuno promeniti način života ljudi u tom kraju, doprineti razvoju turizma i obezbediti dodatne investicije. - Do kraja sledeće godine biće potrebano pola sata od Beograda do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.