NavMenu

Nezaposlenost mladih u Srbiji i u Evropi u konstantnom padu

Izvor: Politika Nedelja, 28.05.2023. 10:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CandyBox Images/shutterstock.com)Ilustracija
Nezaposlenost među mladima opala je u gotovo svim državama članicama Evropske unije, ali i u Srbiji, pokazali su najnoviji podaci Statističkog zavoda EU. Prošle godine zabeležena je rekordno niska nezaposlenost mladih između 15 i 29 godina, od 6,3%, saopštio je Eurostat, navodeći i da je u Srbiji nezaposlenost mladih lane iznosila 8,6%. Prošle godine 92.000 mladih iz naše zemlje bilo je bez posla i njihov broj konstantno opada. Godinu dana ranije, 2021. godine, 10% mladih od 15 do 29 godina bilo je nezaposleno, dok je 2014. taj procenat bio dvostruko veći (17,9) nego prošle godine. U izveštaju Eurostata se napominje da mnogi mladi studiraju i ne traže aktivno posao, kao i da, ako se uzmu u obzir samo mladi koji učestvuju u radnoj snazi, stopa nezaposlenosti mladih iznosi 11,3%.

Na nivou zemalja EU ovo je rekordno niska nezaposlenost od početka merenja 2009, naveo je statistički zavod EU. S druge strane, prema zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) iz poslednjeg kvartala 2022. godine, u našoj zemlji gotovo svaka četvrta osoba do 24 godine starosti je nezaposlena (24,3%). Zbog toga je, između ostalog, uz podršku Nemačke razvojne saradnje, NSZ pokrenuo prošle godine dve besplatne onlajn obuke za nezaposlene – "Aktivno traženje posla" i "Put do uspešnog preduzetnika". Te obuke do sada je pohađalo oko 5.000 građana, od čega se, recimo, najveći broj opredelio za obuku koja im pomaže da pokrenu sopstveni biznis.

Takođe, i prema prošlogodišnjem Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Srbiji Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), nezaposlenost mladih opada. Mereno od 2014. godine, opala je za njih 110.000. U ispitavanju koje je ova organizacija sprovela lane, blizu trećine ispitanika je navelo da je nezaposleno duže od dve godine. Ipak, primetan je i značajan pad mladih koji su nezaposleni duže od dve godine. Prošle godine je bilo 30,7% nezaposlenih mladih. Na pitanje da li su registrovani na birou, rezultati su pokazali da gotovo tri četvrtine mladih koji su inače nezaposleni nije evidentirano kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Istraživanje je potvrdilo i da najveći broj zaposlenih mladih radi na ugovoru o radu na neodređeno vreme, ali je zabrinjavajuće to što gotovo petina (19%) mladih radi na crno, odnosno bez ugovora. Takođe, više od polovine mladih bilo je na nekoj vrsti prakse i skoro polovina njih je zadovoljna kvalitetom prakse, ali je zabrinjavajuće da gotovo tri četvrtine tih praksi nisu bile plaćene. Mladi navode i da su za dobijanje posla najvažniji lični i porodični kontakti i poznanstva, kao i članstvo i aktivizam u političkoj partiji. Dominantno smatraju da mere podrške osnivanju porodice od strane države nisu dovoljne, navode u KOMS-u.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Agro

Kada da koristite maslinovo, a kada suncokretovo? - Nutricionisti savetuju koja su najzdravija ulja za pripremu hrane

Uz toliko različitih ulja za kuvanje koja se nalaze u prodanicama, odabir pravog ulja za svakodnevno kuvanje može da bude malo komplikovano. Tačka ključanja jedan je od najvažnijih karakteristika koje treba da uzmete u obzir pri odabiru ulja za kuvanje. Definiše se kao temperatura na kojoj ulje prestaje da svetluca i počinje da se raspada, gubeći svoj integritet, prenosi GH. Evo koja ulja preporučuju nutricionisti. Maslinovo ulje U

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.