NavMenu

Na teritoriji Kraljeva u slivu reka Beloševa, Jasenska i Strainjska u planu izgradnja MHE Mlanča

Izvor: eKapija Nedelja, 28.05.2023. 09:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)Ilustracija
Investitor Fitosoll iz Kraljeva planira izgradnju MHE Mlanča na rekama Beloševa, Jasenska i Strainjska u usečenoj klisuri Graićke reke na teritoriji ovog grada.

MHE Mlanča planirana je kao derivaciona-protočna koja u svom sastavu ima odgovarajuće hidro-građevinske i građevinske objekte koji služe za transport vode i smeštaj opreme u kojima se vrši transformacija kinetičke u električnu energiju. Predviđeno je da cevovodi idu paralelno sa tokovima navedenih reka. Planirana snaga elektrane je 978 kW.

MHE Mlanča sastoji se od tri vodozahvata, pripadajućih cevovoda i mašinskog postrojenja, a na terenu su predviđeni:

- Vodozahvati - pregradna mesta odnosno brane za MHE Mlanča na rekama Beloševa, Jasenska i Strainjska. Brane će imati hidrauličnu visinu do 1,8m i širinu do 12m. U okviru brane projektovana je i riblja staza.

- Cevovod je od vodozahvata celom trasom planiran da prolazi kroz neizgrađeno zemljište, naizmenično šumsko zemljište, šumskim ili nekategorisanim opštinskim (gradskim) putevima ili livadma. Planirani cevovodi se nalaze naizmenično i na levoj i na desnoj obali reka u zavisnosti od karakteristika terena i pribavljenim saglasnostima za prolazak trase cevovoda. Ukupna trasa cevovoda (svih pet projektovanih deonica) iznosi oko 3.721 metar.

- Mašinska zgrada MHE Mlanča koja se predciđena ispod ušća Strainjske u Jasensku reku, odnosno na desnoj obali Graićke reke. U mašinsku zgradu predviđeno je smeštanje jedne Pelton turbine sa pripadajućom opremom.

- MHE Mlanča se nalazi u blizini Parka prirode Golija, što zahteva posebnu pažnju prilikom izgradnje i eksploatacije objekta. Iako nije u granicama Parka prirode Golija, investitor je u idejnoj i projektnoj dokumentaciji prihvatio da se u svemu pridržava uslova za izgradnju objekta MHE Mlanča po uslovima koji su dosta stroži i važe u Parku prirode Golija - navedeno je u urbanističkoj dokumentaciji.

Kako se dalje navodi u dokumentaciji, u periodu malih dotoka elektrana će raditi do nivoa tehničkog minimuma agregata ili neće raditi. Pri pojavi manjih dotoka od tehničkog minimuma agregata, elektrana prestaje sa radom, a reka se ispušta kroz riblju stazu i preko preliva.

U periodu energetski iskoristivih voda (do vrednosti instalisanog protoka) angažuje se agregat sa ciljem da se ostvari rad sa instalisanim protokom. U periodu dotoka većeg od instalisanog, veća količina vode odlazi na preliv.

Urbanistički projekat, koji je izradio 3dej Studio iz Svilajnca izložen je na javni uvid do 1. juna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Agro

Kada da koristite maslinovo, a kada suncokretovo? - Nutricionisti savetuju koja su najzdravija ulja za pripremu hrane

Uz toliko različitih ulja za kuvanje koja se nalaze u prodanicama, odabir pravog ulja za svakodnevno kuvanje može da bude malo komplikovano. Tačka ključanja jedan je od najvažnijih karakteristika koje treba da uzmete u obzir pri odabiru ulja za kuvanje. Definiše se kao temperatura na kojoj ulje prestaje da svetluca i počinje da se raspada, gubeći svoj integritet, prenosi GH. Evo koja ulja preporučuju nutricionisti. Maslinovo ulje U

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.