NavMenu

Za novu zgradu terminala na niškom aerodromu ukupno 11 mil EUR - Najavljena i izgradnja novog kontrolnog tornja

Izvor: Telegraf biznis Petak, 26.05.2023. 09:51
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Nixy Jungle)
U novu terminalnu zgradu na niškom aerodromu, čija je izgradnja u toku, biće uloženo ukupno 11 mil EUR, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da su dobijene građevinske dozvole za novi kontrolni toranj na tom aerodromu, kao i za rekonstrukciju piste.

- Završetkom novog kontrolnog tornja na beogradskom aerodromu, gde smo prošle godine imali skoro 6 miliona putnika, stiču se uslovi da počnemo da gradimo kontrolni toranj u Nišu - rekao je Vesić na sednici Narodne skupštine Srbije odgovarajući na pitanje poslanika Milije Miletića da li će biti većih investicija u niški aerodrom.

Vesić je rekao da je dobijena i građevinska dozvola za rekonstrukciju piste aerodroma u Nišu koja je, kako kaže, odavno zrela za rekonstrukciju.

- Sada krećemo i u Beogradu sa rekonstrukcijom piste pošto je završena nova umetnuta pista i narednih nedelja treba da bude primljena - rekao je Vesić.

Naveo je da je od 2018. godine, od kada je Vlada Srbije preuzela niški aerodrom, u njega ukupno uloženo više od 700 miliona dinara.

- Ono što takođe treba da znaju, pogotovo oni koji žive na jugu Srbije, pošto rekonstrukcija stare zgrade neće biti moguća, moraćemo da na njenom mestu radimo novu. Sa kompletnim završetkom terminala, imaćemo kapacitet u Nišu za milion i po putnika i to je sjajno s obzirom na to da raste broj putnika u Srbiji - istakao je Vesić.

- Kako raste broj putnika u Beogradu, tako će rasti i u Nišu i zato je važno da pripremimo kapacitete za milion i po putnika - rekao je Vesić. Najavio je da će u narednom periodu biti raspisan međunarodni konkurs za izradu studije koja bi trebalo da pokaže gde još u Srbiji treba da se grade aerodromi, ne samo putnički već i kargo, kao i gde će se raditi heliodromi što, dodao je, ima veze i sa Hitnom pomoći, pogotovo na autoputu, i sa bržim prevozom pacijenata.

- To ćemo raditi zajedno sa Ministarstvom zdravlja tako da ćemo, kada se bude završila ta studija, izaći sa jasnom vizijom kako će se razvijati avio saobraćaj u Srbiji - rekao je Vesić.

Podsetio je da trenutno imamo tri aerodroma – beogradski, niški i aerodrom Morava što, dodao je, ne znači da nije moguće da imamo još neke aerodrome.

- To ćemo videti na osnovu toga šta će studija pokazati. U svakom slučaju, velike su investicije kada je niški aerodrom u pitanju, taj aerodrom svakako ima svoj potencijal i to se vidi u porastu broja putnika - istakao je Vesić i između ostalog naveo da je 2022. godine kroz niški aerodrom prošlo ukupno 389.022 putnika što je za 166% više nego 2021. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.