NavMenu

Vlada usvojila nove propise za preduzetnike - Pomoć države početnicima, ali i za širenje proizvodnje

Izvor: eKapija Petak, 26.05.2023. 08:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/William Iven)Ilustracija
Članovi Vlade usvojili su Predlog uredbe o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2023. godini.

- Razlozi za donošenje ove uredbe sadržani su u činjenici da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade Srbije sistemska podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, kako bi se podstaklo dalje započinjanje samostalnog poslovanja i osnivanje novih privrednih subjekata, sa posebnim akcentom na podršku mladima - saopšteno je iz Vlade.

Ova vrsta pomoći je pomoć male vrednosti (de minimis pomoć).

Na sednici je usvojena i Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2023. godini, kojom se daje podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika kako bi se podstakle investicije privrednih subjekata u širenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti, sa ciljem otvaranja novih radnih mesta.

- Cilj Programa je podrška investicijama i podsticaj bržem privrednom razvoju. Planirano je da se po ovom programu podrži 150 privrednih subjekata i takođe je pomoć male vrednosti (de minimis pomoć) - navode iz Vlade.

Programom se utvrđuju ciljevi, namena sredstava, finansijski okvir, pravila za dodelu bespovratnih sredstava, način realizacije i praćenje Programa.

Programom je detaljno definisana namena sredstava, delatnosti za čije se obavljanje ne mogu koristiti, finansijski okvir, kriterijumi za finansiranje, korisnici, uslovi koje moraju da ispune podnosioci zahteva, način prijavljivanja, kriterijumi i postupak ocenjivanja i izbora kvalifikovanih korisnika sredstava, kao i postupak zaključivanja ugovora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Finansije

Da li je u Srbiji moguće zameniti švedske, danske i norveške krune?

Usled učestalih pitanja građana o mogućnosti zamene norveške, švedske i danske krune u formi efektivnog stranog novca za dinare na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije je saopštila da su u pitanju valute kojima je dozvoljena trgovina na domaćem deviznom tržištu. Ipak, kada je reč o danskoj i norveškoj kruni, poslovne banke iz inostranstva s kojima u poslovima kupoprodaje efektivnog stranog novca najčešće sarađuju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.