NavMenu

Nova ekonomija: Hladnjačari dogovorili kredit od 2 milijarde za isplatu prošlogodišnjih malina

Izvor: Beta Četvrtak, 25.05.2023. 17:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Rodion Kutsaiev)Ilustracija
Predstavnici države i Udruženja malih i zadružnih hladnjača i proizvođača maline "Naše voće Srbija" dogovorili su na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić da, obezbeđivanjem kredita od 2 milijarde dinara, isplate prošlogodišnji rod, prenela je Nova ekonomija. Prema postignutom dogovoru, hladnjačarima koje imaju malinu na lageru biće obezbeđene državne pozajmice ukupne vrednosti oko 17 mil EUR, koji će oni obavezno usmeravati na isplatu proizvođača.

Kredit je po modelu garantne šeme sa kamatom koju subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede i sa grejs periodom.

Da bi se sredstva opredelila na sednici Vlade Srbije, dogovoreno je da se krediti plasiraju preko banke Poštanske štedionice.

- Obaveza je da se napravi sporazum između malih hladnjača i proizvođača o modelu konačne isplate, jer sada je sav teret poremećaja na tržištu u rukama malih hladnjača. Mi pokušavamo da isplatimo malinu koja nam je na lageru - rekao je predstavnik udruženja "Naše voće Srbija", Božo Joković.

On je rekao da je opcija koja je dogovorena u saradnji sa Vladom Srbije "spas od trenutne loše situacije u malinarstvu", a da brzo stiže i vrlo teška sezona berbe.

Cena maline prošle godine je bila rekordna, od 500 do 600 dinara po kilogramu, ali je kasnije stala njena prodaja, pa je dosta malinara ostalo neisplaćeno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.