NavMenu

EU izdvaja 1,47 mlrd EUR za trajno zatvaranje farmi u Holandiji

Izvor: Politika Četvrtak, 25.05.2023. 17:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jringjai_34/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska komisija odobrila je finansijska sredstva od 1,47 mlrd EUR za planirano smanjenje stočnog fonda u Holandiji. Novac će biti iskorišćen za kupovinu 3.000 farmi stoke u područjima "Natura 2000" i njihovo trajno zatvaranje.

Holandija je inače država koja sa relativno malo obradive površine ostvaruje veliku produktivnost u poljoprivredi, posebno stočarstvu. Cilj vlade u Hagu jeste smanjivanje emisije azota iz poljoprivrede u posebno zagađenim područjima, piše portal "Agrarhojte", a prenosi "Agroklub".

Kako se navodi, oko 500 mil EUR naknada se dodeljuje u obliku direktnih bespovratnih sredstava. Cilj je nadoknaditi do 100% gubitka poljoprivrednika koji trajno i nepovratno zatvore svoje farme muznih krava, svinja ili živine. Proizvođači se obavezuju da neće pokrenuti istu proizvodnju životinja u Holandiji ili kojoj drugoj državi članici EU. Drugi, veći iznos od 975 mil EUR predviđen je za stočne farme sa najvećim emisijama azota. Osim uzgajivača krava, svinja i živine, mogu ga koristiti i uzgajivači teladi. Kako su objavili mediji, poljoprivrednicima se, pod određenim uslovima, nadoknađuje do 120% gubitaka. Obaveza odustanka od stočarstva odnosi se i na budućeg kupca ili korisnika predmetnog zemljišta.

Holandija je primer države koja ostvaruje veliku produktivnost u stočarstvu i poljoprivredi uopšte. Ovakva odluka mogla bi da poremeti evropsko tržište mleka ali i mesa u EU u narednom periodu. Osim ekološkog aspekta drugi cilj ove odluke mogao bi da bude i smanjenje proizvodnje. Od 2015. kada su ukinute kvote za proizvođače mleka došlo je do hiperprodukcije, zbog čega su cene mleka pale, a u poslednje vreme zbog sankcija Rusiji proizvođačima je teško da prodaju sirovinu. Evidentno je da poremećaji već postoje, što osećaju posebno države van EU u koje su evropski proizvođači poslednjih meseci, uz podsticaje, plasirali mleko i mlečne proizvode po izuzetno niskim cenama.

Svojevremeno, pre sedam-osam godina u EU su postojali i negativni bonusi na proizvodnju viška mleka. Proizvođači koji su probijali mesečne kvote plaćali su negativne penale.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije, kaže da su ovakve odluke Brisela o gašenju farmi rezultat potpisanih ugovora zbog nedostatka proteinskih hraniva za ishranu životinja, koje najviše ima u soji koja je genetski modifikovana i najviše se proizvodi u Brazilu i Argentini.

Kako imaju svega 77% takve hrane od potreba u Evropi, oni smanjuju broj farmi. Može da se pretpostavi da će se proizvodnja mleka verovatno preseliti u neke druge države. Potpisali su i druge ekološke ugovore, što ih obavezuje da preduzimaju ovakve i slične mere – istakao je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, problem u mlekarstvu postaje sve složeniji i u Srbiji, ali i drugim državama. Hrvatska je, recimo, u ovom segmentu pala na 25% samodovoljnosti, Bugari takođe imaju malo svoje sirovine, Bosna i Hercegovina imala je takođe veliki uvoz prošle godine iz EU mleka i mlečnih proizvoda.

– Mi smo bili lideri, ali smo za kratko vreme od izvoznika postali uvoznici, u smislu spoljnotrgovinske razmene da nam je uvoz postao veći od izvoza – rekao je Budimović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.06.2023.  |  IT, Telekomunikacije

Vlada Srbije potpisala Memorandum o razumevanju sa kompanijom Amazon

Memorandum o razumevanju potpisali su u Državnom data centru u Kragujevcu ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i generalni menadžer Amazona (Amazon Web Services) za Evropu Kameron Bruks. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da saradnja sa kompanijama poput Amazona "znači da ćemo mnogo bolje i spremnije dočekati stvari koje se nude građanima širom sveta u smislu inovacija". - Partnerstvo sa Amazonom,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.