NavMenu

Ministarstvo finansija CG sa Svetskom bankom pregovara o zajmu od 80 mil EUR - Više novca u budžetu uslov za kredit

Izvor: Mina Četvrtak, 25.05.2023. 16:19
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Per Bengtsson)
Ministarstvo finansija ima svakodnevnu komunikaciju sa stručnim timom Svjetske banke (SB) u cilju upodobljavanja i finalnog definisanja uslova za dodjelu kredita Crnoj Gori, koji će biti zasnovan na razvojnim politikama, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Oni su objasnili da se radi o setu kriterijuma koji se odnose na reformske procese u oblasti javnih finansija i ekologije, o kojima se još razgovara, a koji će biti na jesen prezentovani bordu ove finansijske institucije.

- Fokus će biti na kriterijumima koji će uticati na povećanje budžetskih prihoda i doprinijeti fiskalnoj otpornosti, a kreditni aranžman biće namijenjen finansiranju redovnih budžetskih potreba, koje podrazumijevaju i otplatu dospjelog duga - rekli su Pobjedi iz Ministarstva.

Ranije je najavljeno da će SB ove godine kreditirati Crnu Goru sa 80 mil EUR.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili da li bi povoljnije bilo izdavanje garancije SB, nego odobravanje kredita od 80 miliona, s obzirom na to da bi zahvaljujući toj garanciji mogli uzeti veći zajam kod neke komercijalne banke, uz nižu kamatnu stopu.

Šef kancelarije SB u Crnoj Gori Christopher Sheldon početkom maja je saopštio da SB neće ove godine izdati Crnoj Gori garanciju za zaduženje kod komercijalnih banaka, već će direktno kreditirati državu u iznosu od 80 mil EUR. Na takav potez odlučili su se, kako je kazao, zbog kretanja na tržištu.

- Ranije smo koristili pristup da izdamo garanciju Vladi kojom se potom ona zaduži kod komercijalnih banaka. Između ostalih najviše zbog tržišnih uslova, ovog puta imamo drugačiju šemu u kojoj dajemo direktan kredit Vladi. Procijenili smo da je to najefikasniji pristup. Takav direktan pristup je dobar signal tržištu da je Vlada ozbiljna u reformama - rekao je Sheldon.

U Ministarstvu i dalje ne razmišljaju o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

- U ovom trenutku ta tema nije pokrenuta, niti za sada procjenjujemo da će takav aranžman uskoro biti izvjestan. Kao članica MMF-a, Crna Gora ima na raspolaganju širok dijapazon saradnje, koja je u ovom trenutku dominantno konsultativne prirode, uz kontinuiranu tehničku podršku na realizaciji brojnih projekata - kazali su iz Ministarstva.

Za razliku od Ministarstva finansija, guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, smatra da u situaciji pogoršanih uslova finansiranja i postojanja niza internih i eksternih rizika treba razmotriti sve opcije zaduživanja i voditi obazrivu politiku upravljanja dugom.

- Stoga sam stava da i aranžman sa MMF-om treba razmotriti, posebno što bi njegovo ugovaranje značilo zaduženje po povoljnijim uslovima od tržišnih - rekao je Žugić prošle sedmice.

Prema njegovim riječima, intenzivnija saradnja sa MMF-om bila bi i određeni vid garancije investitorima da se uslovi u Crnoj Gori neće mijenjati u narednom periodu.

- S obzirom da se taj instrument uglavnom uslovljava sprovođenjem "čvršće" politike, za očekivati je da akcenat bude na strukturnim reformama u cilju liječenja dugoročnih ranjivosti, kao i na smanjenju neproduktivne potrošnje - saopštio je Žugić.

Država se, za sada, zadužila tek jednu šestinu od plana, odnosno 100 mil EUR kod Deutsche banke, po kamati od 5,9% plus šestomjesečni EURIBOR.

- Ministarstvo finansija, redovno i ažurno, prati kretanja na svjetskom tržištu kapitala i cijeni isplativost svakog potencijalnog zaduživanja, donoseći odluku, uz saglasnost Vlade, da realizuje isključivo neophodna zaduživanja po najpovoljnijim uslovima u datom trenutku - kazali su iz tog resora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.