NavMenu

Potpisan ugovor za projektovanje nove zgrade u okviru Naučno-tehnološkog parka Novi Sad - Na 30.000 m2 gradiće se dve lamele

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.05.2023. 13:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com)Ilustracija
Ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog objekta u okviru Naučno-tehnološkog parka Novi Sad (NTP NS), potpisali su direktor Naučno-tehnološkog parka Nebojša Drakulić i direktor firme DBA Đorđe Bajilo u ime grupe ponuđača.

Reč je o izgradnji još jednog objekta sa dve lamele na mestu sadašnjih hala Mašinskog instituta.

- Očekujem da u drugoj polovini sledeće godine možemo započeti izgradnju Naučno-tehnološkog parka 2. Naredne godine očekujemo i podršku Vlade Srbije za finansiranje izgradnje tog objekta, sa ciljem da nove razvojne kompanije, nove startape, sve potencijale Fakulteta tehničkih nauka, koji radi izuzetan posao od nacionalnog značaja za tehnološki razvoj, dodatno pomognemo i usmerimo ka budućim proizvodima u sferama kao što su veštačka inteligencija i informacione tehnologije - izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, dvanaest zaposlenih radnika u Naučno-tehnološkom parku upravljaće i novim objektom.

Projektom je predviđena izgradnja objekta koji se sastoji od dve odvojene funkcionalne celine ukupne bruto građevinske površine oko 30.000 kvadratnih metara.

Lamela A biće namenjena za Naučno-tehnološki park, s površinom od oko 15.000 kvadratnih metara, a lamela B predviđena je za Fakultet tehničkih nauka, sa istom površinom.

Lamela A je planirana kao poslovni objekat Naučno-tehnološkog parka – radni prostor sa amfiteatrom kapaciteta oko 250 mesta, sa salama za predavanje i prezentacije, laboratorijama za tešku opremu, kantinom, izložbenim prostorom, upravnim i poslovnim blokom sa kancelarijama i salama za sastanke, blokom energetskih i ostalih inženjersko-tehničkih prostora, i drugim pratećim sadržajima.

Lamela B predviđena je za potrebe Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. U okviru objekta nalaziće se dva amfiteatra kapaciteta do 200 mesta, dve sale sa 60 mesta, oko 20 učionica, kancelarije nastavnog osoblja, internetski centar, otvoreni ozelenjeni krovni prostor i drugi sadržaji. Pored toga, u objektu je predviđeno smeštanje više specijalizovanih nastavnih i istraživačkih laboratorija – laboratorije za tešku opremu, za računarsku i lakšu opremu, kao i specijalizovanih laboratorija poput laboratorije za hibridna i električna vozila, za obnovljive izvore i laboratorije za baterijske i BEMS sisteme.

Biće izgrađena i dvoetažna podzemna garaža, na oko 12.000 kvadratnih metara, namenjena NTP-u.

Za ovaj projekat je Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, izdvojila 59 miliona dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.