NavMenu

Nemačka ekonomija zabeležila pad - Da li to znak recesije?

Izvor: Telegraf biznis Četvrtak, 25.05.2023. 12:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tatiana53/shutterstock.com)Ilustracija
Nemačka ekonomija je u prvom kvartalu 2023. godine pala za 0,3% u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je nemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

Nemački BDP je u poslednjem kvartalu 2022. godine pao za 0,5% u odnosu na treći kvartal te godine, a negativan privredni rast u dva uzastopna kvartala je za mnoge ekonomiste znak recesije.

Ekonomski razvoj koči pad privatne potrošnje, pošto su nemačka domaćinstva izdvajala manje za hranu, piće, odeću i obuću, kao i nameštaj, a u ovom segmentu je zabeležen pad od 1,2% u odnosu na prethodni kvartal.

Nemci su se u ovom kvartalu u manjem broju odlučivali i za kupovinu novih automobila. Na kvartalnom nivou su porasla ulaganja u građevinski sektor, za 3,9%, kao i ulaganja u opremu, pre svega u mašine, opremu i vozila, za 3,2%, navodi se na sajtu Destatisa.

Nemačka ekonomija je u poređenju sa prvim kvartalom 2022. godine pala za 0,5%, što je značajno više u odnosu na tržišna očekivanja godišnjeg pada od 0,1%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Finansije

Da li je u Srbiji moguće zameniti švedske, danske i norveške krune?

Usled učestalih pitanja građana o mogućnosti zamene norveške, švedske i danske krune u formi efektivnog stranog novca za dinare na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije je saopštila da su u pitanju valute kojima je dozvoljena trgovina na domaćem deviznom tržištu. Ipak, kada je reč o danskoj i norveškoj kruni, poslovne banke iz inostranstva s kojima u poslovima kupoprodaje efektivnog stranog novca najčešće sarađuju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.