NavMenu

Okupljanje regiona 31. maja u Beogradu - Konferencija "Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana (WB6)"

Izvor: Promo Četvrtak, 25.05.2023. 11:49
Komentari
Podeli
(Foto: Promo)
Konferencija regionalnog karaktera "Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana (WB6)" čiji je cilj afirmacija formalnog i neformalnog učenja kroz rad, kao i socijalna inkluzija u privredama Zapadnog Balkana, održaće se 31. maja u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu.

Marko Čadež, predsednik PKS i član Upravnog odbora KIF-a, Richard Kohli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju i Oliver Streit, direktor projekta "Znanjem do posla" (E2E) govoriće o najboljim primerima učenja kroz rad i socijalne inkluzije implementiranim u našoj zemlji sa osvrtom na značaj regionalnog povezivanja i saradnje u ovom domenu. Stefan Thomas, viši ekspert za razvoj ljudskog kapitala, će kao ključni govornik, ispred Evropske Trening Fondacije, prisutne upoznati sa najnovijim trendovima u vezi sa obukama na radnom mestu u regionu Zapadnog Balkana.

Konferencija, čiji su organizatori E2E, Komorski investicioni forum Zapadni Balkan 6 (WB6) i Privredna komora Srbije (PKS), biće prilika za razmenu iskustava predstavnika privatnog sektora ZB6 o formalnom i neformalnom učenju kroz rad i socijalnoj inkluziji, sa ciljem da se poveća svest o značaju učenja kroz rad i socijalne inkluzije za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Konferencija "Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana (ZB6)" namenjena je pre svega kompanijama koje nastoje da se uključe u program obuke mladih kadrova kako bi se smanjio jaz između ponude i potražnje za veštinama na lokalnom tržištu rada. U regionu WB6, gde postoji potreba za unapređenjem zapošljivosti i povećanjem produktivnosti radne snage, naročito mladih, WBL može da igra primarnu ulogu u promociji ekonomskog razvoja i socijalne inkluzije privatnog sektora.

Prisutne na konferenciji očekuju tri zanimljive panel diskusije, na kojima će predstavnici uspešnih programa učenja kroz rad u ekonomijama WB6 regiona i inkluzivnog privatnog sektora WB6 govoriti o sledećim temama:


Panel 1: Dualno obrazovanje u WB6 kompanijama - Izazovi i mogućnosti sprovođenja dualnog obrazovanja u WB6

Tatjana Shterjova Dushkovska, generalni sekretar, WB6 CIF, Trst
Gabrijela Grujić, VD direktora, Kancelarija za dualno obrazovanje i NOK, Beograd
Žana Zeković, HR direktor, Regent Porto Montenegro, Tivat
Dijana Ilijevska Gjorev, finansijski direktor, Rontis, Veles


Panel 2: Neformalno učenje kroz rad u WB6 kompanijama - Izazovi i mogućnosti u sprovođenju neformalnih obuka na radnom mestu (WBL)

Elidon Avrami, generalni direktor, DBS Grupa, Tirana
Mladen Mojsilović, direktor STAX Akademije, STAX Technologies, Čačak
Agon Dula, Koordinator za privatni sektor i VET, Austrijska razvojna agencija projekat ALLED2, Priština
Goran Kovijanić, HR menadžer, GS TMT, Travnik
Milica Radunović, HR koordinator, Logate, Podgorica


Panel 3: Inkluzivni privatni sektor iz WB6 - Socijalno uključivanje u WB6, mogućnosti dalje saradnje

Lazar Bulatović, preduzetnik GlobalSpeak/FMI Partner, Beograd
Elidon Avrami, generalni direktor, DBS Grupa, Tirana
Ljubica Janevska, HR menadžer, Rontis, Veles
Ajla Sadiković, HR saradnik, Prevent Fashion, Bugojno

Učesnici konferencije imaće priliku da prisustvuju interesantnoj prezentaciji virtuelnog iskustva o jednom o najtraženijih zanimanjima u neformalnim obukama kroz rad, kao i da po završetku isprobaju mogućnosti VR KViS alata.

S obzirom da se gotovo sve privrede ZB6 susreću sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, dokvalifikacija i prekvalifikacija sadašnjih i budućih zaposlenih se sagledava kao neizbežna. Formalno dualno obrazovanje i neformalne obuke na radnom mestu, mogu imati veliki značaj za napredak različitih sektora privrede na teritoriji Zapadnog Balkana i omogućiti razvoj karijere i pronalaženje pristojanog posla za sve mlade koji ga traže. Povezivanje privatnog sektora sa predstavnicima izvršne vlasti, organizacijama civilnog društva i drugim zainteresovanim stranama u promovisanju ovih tema može biti značajan korak u pravcu prevazilaženja akutnog problema privatnog sektora – nedostatka kvalifikovane radne snage.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.