NavMenu

U Francuskoj stupio na snagu zakon o zabrani pojedinih domaćih letova

Izvor: aviopress.rs Četvrtak, 25.05.2023. 08:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/JESHOOTS-com)Ilustracija
Putnici koji žele da lete na određenim linijama u Francuskoj to više neće moći da učine zbog novog zakona koji zabranjuje obavljanje određenih domaćih letova. Naime, zakon koji je usvojen još u aprilu 2021. godine konačno je stupio na snagu i on predviđa zabranu letova ka destinacijama do kojih se može stići za 2,5 sata ekološki prihvatljivim transportom, kao što je brzi voz. Zbog najnovijih pravila koja su počela da važe, letovi iz Pariza ka Bordou, Nantu i Lionu će biti suspendovani.

Novim zakonom Francuska želi da smanji emisije štetnih gasova kao i da se približi cilju "karbonske neutralnosti". Međutim, šef lobističke grupe evropskih avio-kompanija Erlajns za Evropu (A4E) Laurent Donceel je rekao da će zabrana imati samo minimalan uticaj na emisije ugljen-dioksida, dodajući da bi vlade trebalo da odluče o "stvarnim i smislenim rešenjima" za zagađenje prouzrokovano vazdušnim saobraćajem.

Sa druge strane, prema rečima onih koji se zalažu za zabranu domaćeg avio-transporta, avioni emituju u proseku 77 puta više ugljen-dioksida po putniku nego vozovi i tvrde da gubitak vremena prilikom korišćenja železnice ne prelazi 40 minuta na pogođenim rutama.

Francuski avio-prevoznici se nisu oglašavali povodom zabrana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Finansije

Da li je u Srbiji moguće zameniti švedske, danske i norveške krune?

Usled učestalih pitanja građana o mogućnosti zamene norveške, švedske i danske krune u formi efektivnog stranog novca za dinare na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije je saopštila da su u pitanju valute kojima je dozvoljena trgovina na domaćem deviznom tržištu. Ipak, kada je reč o danskoj i norveškoj kruni, poslovne banke iz inostranstva s kojima u poslovima kupoprodaje efektivnog stranog novca najčešće sarađuju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.