NavMenu

Nacionalna akademija za vanredne situacije i obuku članova posade brodova na Novom Beogradu dobila "zelenu dozvolu" za gradnju

Izvor: eKapija Sreda, 24.05.2023. 11:54
Komentari
Podeli
(Foto: MGSI/Energoprojekt urbanizam i arhitektura)
Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda doneo je odluku da za projekat izgradnje kompleksa Nacionalne akademije za vanredne situacije i obuku članova posade brodova na Novom Beogradu nije potrebna izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

- Doneto rešenje zasniva se na analizi zahteva nosioca projekta i podataka o lokaciji, karakteristikama i mogućim uticajima projekta na životnu sredinu, pri čemu su uzeti u obzir propisani kriterijumi za projekte navedene u Listi II Uredbe o utvrđivanju Liste projekata za koje je obavezna procena uticaja i Liste projekata za koje se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu - navode u obrazloženju.

Dodaje se i da nosilac projekta, u ovom slučaju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture može pristupiti realizaciji projekta "u skladu sa važećim tehničkim normativima i standardima propisanim za tu vrstu objekata, uz obavezu da pri izgradnji i redovnom korišćenju projekta primeni mere i uslove zaštite životne sredine koje je utvrdio Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Beograda sredinom 2022. godine".

Nacionalna akademija planirana je na Novom Beogradu, na lokaciji između privredne zone Auto-put i aerodoroma Nikola Tesla, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ranije je predvidelo realizaciju ovog projekta po modelu javno-privatnog partnerstva. Kako je eKapija ranije pisala, procenjena vrednost radova na izgradnji Nacionalne akademije iznosi 7,5 mil EUR, a sa ulaganjima privatnog partnera ukupna vrednost projekta je oko 11 mil EUR.

U okviru Nacionalne akademije planira se izgradnja glavne zgrade ukupne površine 2.500 m2 u okviru koje će se sprovoditi proces teorijske nastave. Osim glavne zgrade Nacionalna akademija sadržaće i zasebnu zgradu za prijem i smeštaj polaznika (dormitory), ukupne površine oko 3.000 m2.

Za potrebe sprovođenja praktične nastave predviđena je i gradnja bazena veličine 1.500 m2, zatvoreni i otvoreni protivpožarni poligon (ukupno 750 m2), kao i posebne radionice za bezbednost na radu, brodomašinstvo, zavarivanje, elektriku i refrigeration – ukupna površina oko 2.700 m2.

Pored navedenih kapaciteta, planira se izgradnja pristupnih i internih saobraćajnica, kao i parkinga odgovarajućeg kapaciteta.

U toku je izrada idejnog projekta za koji je posao na tenderu raspisanom 2020. godine dobio konzorcijum na čelu sa firmom Energoprojekt urbanizam i arhitektura ad Beograd. Prema ugovoru, rok za završetak posla koji je do sada produžavan nekoliko puta je do kraja juna ove godine.

U januaru prošle godine između ministarstava građevinarstva i unutrašnjih poslova je potpisan i memorandum o saradnji na rеalizaciji projеkta Nacionalne akadеmije, kada je navedeno da će ta investicija doprinеti podizanju ljudskih kapacitеta i vеćoj bеzbеdnosti na našim rеkama.

I. Ž.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.06.2023.  |  IT, Telekomunikacije

Vlada Srbije potpisala Memorandum o razumevanju sa kompanijom Amazon

Memorandum o razumevanju potpisali su u Državnom data centru u Kragujevcu ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i generalni menadžer Amazona (Amazon Web Services) za Evropu Kameron Bruks. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da saradnja sa kompanijama poput Amazona "znači da ćemo mnogo bolje i spremnije dočekati stvari koje se nude građanima širom sveta u smislu inovacija". - Partnerstvo sa Amazonom,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.