NavMenu

Opština Bač štedi energiju ugradnjom LED javnog osvetljenja

Izvor: PR Sreda, 24.05.2023. 11:53
Komentari
Podeli
(Foto: Dragan Đorđević)

Još jedna opština u Srbiji prepoznala je prednost implementacije novog javnog osvetljenja. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije zaključen je u Opštini Bač. Kada joj je Savet Evrope prošle godine dodelio nagradu i status titule partnera za učešće u Evropskoj nedelji lokalne demokratije, opština je nastavila sa različitim ekološkim aktivnostima, uključujući na prvo mesto edukaciju mladog stanovništva u segmentu zaštite životne sredine. Rekonstrukcija javnog osvetljenja bila je sledeći korak koji uvodi opštinu u novi proces ušteda i brige o lokalnom stanovništvu i njihovoj budućnosti.

Implementaciju projekta samostalno će finansirati grupa ponuđača PLC Interenergo doo Beograd i Smart Energy Investment Kft, bez ikakvog ulaganja opštine i bez kreditnog zaduženja. Ugradnjom novih 1.723 komada Schreder LED svetiljki, dobija se savremeni sistem javnog osvetljenja koji poboljšava bezbednost pešaka i ostalih učesnika u saobraćaju i omogućava bolju osvetljenost i njen kvalitet.

Ono što je od izuzetnog značaja je ušteda u godišnjoj potrošnji električne energije od 11.333.476,95 kWh, što je za 15 godina trajanja ugovora smanjenje od oko 73% u odnosu na dosadašnju potrošnju, dok se procenjuje da će biti smanjena emisija CO2 za oko 830 tona svake godine, što utiče na zaštitu životne sredine. Tokom trajanja ugovora, opština će ostvariti uštedu od oko 240 hiljada evra, čija sredstva mogu biti preusmerena u druge namene.

Celokupna ugrađena oprema i sve primenjene mere uštede energije se odmah po ugradnji predaju u vlasništvo opštine bez naknade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Finansije

Da li je u Srbiji moguće zameniti švedske, danske i norveške krune?

Usled učestalih pitanja građana o mogućnosti zamene norveške, švedske i danske krune u formi efektivnog stranog novca za dinare na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije je saopštila da su u pitanju valute kojima je dozvoljena trgovina na domaćem deviznom tržištu. Ipak, kada je reč o danskoj i norveškoj kruni, poslovne banke iz inostranstva s kojima u poslovima kupoprodaje efektivnog stranog novca najčešće sarađuju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.