NavMenu

EU uvodi carinu i za pakete manje vrednosti

Izvor: Jutarnji list Utorak, 23.05.2023. 09:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / romeosessions)Ilustracija
Evropska komisija je predložila reformu carinske unije EU-a koja, između ostalog, predviđa uvođenje carina i za proizvode čija je vrednost niža od 150 EUR.

Predloženom reformom ukida se trenutni prag na osnovu kog je roba čija je vrednost manja od 150 EUR oslobođena od carina. Komisija navodi da je vrlo česta praksa da se paketima koji ulaze u EU trenutno smanjuje vrednost kako bi se izbeglo plaćanje carine, te se ovim izmenama tome želi stati na put.

Prema novom predlogu, platforme koje se bave prodajom robe postaće ključni akteri u osiguravanju da roba koja se prodaje na internetu u EU ispunjava sve carinske obaveze.

Ovo je, kako se navodi, značajan pomak od sadašnjeg carinskog sistema kojim se odgovornost stavlja na pojedinačne potrošače i prevoznike. Platforme, kao zvanični uvoznici, biće u obavezi da osiguraju plaćanje carina i PDV-a pri kupovini, tako da potrošači više neće biti izloženi skrivenim naknadama i neočekivanim troškovima pri preuzimanju paketa.

Najavljeno je i da će biti uprošćeno izračunavanje carinskih taksi za robu manje vrednosti koja stiže van EU, što će i platformama i carinskim organima pomoći da bolje obrade milijarde komada robe kupljene u e-trgovini koja svake godine ulazi u EU. Poverenik za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je da ove izmene ne bi trebalo da utiču na rast potrošačkih cena. Kako je naglasio, to nije cilj jer će carine na male pakete biti niske, ali kako je njihov obim veliki očekuju se i veći prihodi za budžet.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.02.2024.  |  Građevina

Obustavljen tender za projektanta autoputa kroz Južni Banat, pa najavljena gradnja veze "brze saobraćajnice" Beograd-Vršac-Vatin i novog graničnog prelaza Vatin

Tender za izradu idejnog projekta auto-puta kroz Južni Banat, od Pančeva preko Vršca do granice sa Rumunijom (granični prelaz Vatin), obustavljen je pet dana nakon objavljivanja u novembru prošle godine. Kako je navedeno u obrazloženju odluke Puteva Srbije od 20. novembra 2023, za tom javnom nabavkom je "prestala potreba" i ona neće biti ponavljana u toku iste budžetske godine, odnosno u narednih šest meseci. Istovremeno, u planu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.