NavMenu

Korak bliže gradnji gasovoda do Severne Makedonije - Radi se prostorni plan za deonicu od Leskovca do južne granice

Izvor: eKapija Utorak, 23.05.2023. 08:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/fotokaleinar)Ilustracija
Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene sa elementima detaljne regulacije za magistralni gasovod MG 14 GRČ Orljane – Leskovac – Vranje – granica sa Republikom Severnom Makedonijom.

Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorija gradova Leskovca i Vranja, kao i opština Vladičin Han, Bujanovac, Preševo, Vlasotince, Surdulica i Doljevac.

Kako se navodi u odluci, prioritet razvoja sektora energetike je obezbeđenje gasovodne infrastrukture u svim delovima zemlje i obezbeđenje povezivanja sistema sa sistemima susednih država (Republikom Bugarskom, Rumunijom, Republikom Hrvatskom, Republikom Severnom Makedonijom i dr).

- Na taj način bi se otvorila mogućnost dopremanja na tržište prirodnog gasa i iz drugih pravaca snabdevanja i u praksi realizovala ideja o tržištu prirodnog gasa iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice - piše u odluci.

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci, a sredstva za izradu obezbeđuje Javno preduzeće Srbijagas.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.