NavMenu

Otvara se Evropska kuća u Kragujevcu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 22.05.2023. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/klenger)
Ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre, potpisao je pismo o namerama o otvaranju Evropske kuće u Kragujevcu, sa gradonačelnikom Kragujevca, Nikolom Dašićem, na Investicionoj konferenciji "Nove mogućnosti za investiranje 23", saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

- Posle Beograda, Novog Sada i Niša, odlučili smo da otvorimo Evropsku kuću i u Kragujevcu i zahvalni smo lokalnoj samoupravi što nam je obezbedila lokaciju. To je kuća u kojoj će Evropa biti otvorena građanima, preduzetnicima, nastavnicima, mladima, kulturnim aktivistima, civilnom društvu i naravno biznisu. Naša kuća povezuje institucije Evropske unije sa građanima i približava Šumadiju i Kragujevac evropskim vrednostima - rekao je ambasador Žiofre, i najavio otvaranje 2024.godine.

Kragujevac je četvrti grad po veličini u Srbiji i ovo će biti četvrta Evropska kuća koja se otvara u Srbiji

- Naša misija je da Srbija postane još veći deo evropske privrede dok se nalazi na putu integracija Evropske unije. Mi moramo da pomognemo srpskoj vladi da stvori bolje okruženje za srpske privrednike da napreduju, inoviraju i rastu. Evropska unija je glavni donator u Srbiji. Iz Evropske unije u Srbiju je u poslednjih nekoliko godina stiglo preko 60% investicija. Želimo da budemo sigurni da će srpska ekonomija biti spremna da bude konkurentna kada postane deo jedinstvenog tržišta Evropske unije, a to znači da moramo da stvorimo kapacitete u malim i srednjim preduzećima, da pomognemo proizvođačima da budu produktivniji, osiguramo da država i državne ustanove budu jake, otporne i sposobne da se nose sa konkurentnim pritiskom jedinstvenog tržišta kao i da pomognemo izgradnju infrastrukture koja je neophodna preduzećima u ovom procesu- kazao je ambasador Žiofre.

Kragujevac je grad sa dugom istorijom i bitan deo Srbije, koji, kao privredno područje, ima snažnu budućnost.

-Jako je dobro što se nama Delegacija EU približava na taj način direktno, na lokalnom nivou. Najveći benefit, pored toga što ćemo u kući Evropske unije moći da svedočimo kulturi same Evrope i svim našim istorijskim sličnostima, moći i konkretno, svako od nas građana da se upozna sa projektima i učestvuje u komunikaciji sa EU - rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.