NavMenu

Nemanja Netković, Agent Plus Grupa - Ostajemo dosledni kvalitetu bez kompromisa

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.06.2023. 11:27
Komentari
Podeli
(Foto: Agent Plus Grupa)
Agent Plus Grupa zauzima jednu od vodećih pozicija na prostoru Jugoistočne Evrope u prekomorskom kontejnerskom transportu, rečnom brodskom transportu sa sopstvenom flotom, čarteringu brodskog prostora, ali i uslugama u oblasti multimodalnog transporta.

Takođe, kako napominje Nemanja Netković, izvršni direktor Agent Plus Grupe, u cilju kompletiranja transportnih i logističkih usluga, Agent Plus Grupa razvila je samostalnu špediciju, kojoj je poveren status ovlašćenog privrednog subjekta - AEO od strane Uprave carina.

Netković ističe da je Agent Plus tri godine zaredom dobitnik platinastog kreditnog rejtinga za izvrsnost u poslovanju AAA, kao najpouzdaniji, kredibilan i niskorizičan poslovni subjekt za saradnju. Uz to, kompanija je član nekoliko strukovnih asocijacija i svetski poznatih mreža agenata: FIATA, WCA, PPL, kao i nacionalnih komora.


Imate li neku aktuelnost vezanu za vaše poslovanje koju biste želeli da podelite, neke inovacije ili novosti vezane za poslovne uspehe, novo partnerstvo, filijale, digitalizaciju, nove usluge, zaštitu životne sredine...?

- Naša industrija po svojoj prirodi je inovativna i podrazumeva česte promene i unapređenja. Da biste bili konkurentni neophodno je da svoju poslovnu dinamiku na taj način uspostavite uz konstantna "fina podešavanja". Polazeći od vašeg pitanja, možemo da budemo zadovoljni jer smo ostvarili sve što navodite. Svakako, nama najznačajnije postignuće ove godine je kontinuitet razvoja iz prethodnih godina koji smo nastavili i ove, pre svega kroz ulaganja u nove brodske kapacitete. Ove godine investirali smo u naš novi konvoj, ukupnog kapaciteta od preko 4000mt za rasute terete, što je jedan od naših core biznisa. Na taj način smo došli do ukupnih 30.000 t kapaciteta tovarnog prostora na Dunavu, što nas svrstava u jedne od apsolutnih lidera na domaćem i regionalnom tržištu. Sigurni smo da će naš novi konvoj - Arion ispuniti sva očekivanja.

Kao firma sa dugogodišnjim iskustvom u transportu i logistici, možete li uporediti "težinu" dve velike krize koje su jedna za drugom pogodile i sektor transporta i logistike (pandemija i rat u Ukrajini), i sa kojom ste lakše i na koje načine izborili?

-
Te dve krize bi se mogle smatrati jednom – vremenski produženom krizom, pošto su svaka za sebe kreirale poteškoće i dodatne probleme u logistici. Sa druge strane, kao i u slučajevima svake krize bilo profesionalno ili životno, svaka ta kriza je prilika da preispitate svoje performance i potencijale i shvatite datu krizu kao mogućnost da se sa jednom drugačijom, novom snagom, dodatnom kreativnošću, umesto slabog, istaknete kao sposoban pojedinac, kompanija ili društvo i svojom fleksibilnošću pokažete da razumete nove izmenjene uslove, prihvatite rizike i napravite nove pobede. Borili smo se, neiscrpnom željom i angažovanjem naših zaposlenih, koji su vrsni profesionalci, vole svoj posao i već godinama doprinose da Agent Plus napreduje i postiže odlične rezultate.

(Foto: Agent Plus Grupa)

Sa liderske pozicije u domenu kontejnerskog transporta, ali i kao firma koja poseduje sopstvenu rečnu flotu, kako vidite trenutnu situaciju sa kontejnerskim transpotom, a ujedno i sa prevozom robe na srpskim rekama. Na šta se brodari najviše žale?

- Aktuelna recesija u kojoj se trenutno nalazi i Srbija, nije zaobišla ni tržište kontejnerkog transporta. Evidentan pad tražnje na globalnom nivou, uslovio je pad enormno visokih cena na nivoe kojih se sećamo još od pre Covid krize. Verujemo da tokom cele godine nećemo imati većih promena, a da će značajniji oporavak uslediti tek sledeće godine. Većina brodara na Dunavu je uspela da u prošloj godini iskoristi izmenjene okolnosti na tržištu izazvane ratnim sukobima u Ukrajini i značajnom rastu cena žitarica na svetskom tržištu, što je uzrokovalo i porast vozarina. Pravilno korišćenje dodatno ostvarenih profita većinom je iskorišćeno u proširenje kapacita, kao i u sanaciju same flote, što u prethodnim godinama, zbog niskih cena i profitnih stopa nije bilo moguće realizovati na pravi način. Generalno, najveći izazovi u rečnom transportu su uvek vezani za nedostatak adekvatnih investicionih ulaganja u infrastrukturu.

Koji su trenutno najveći problemi u transportu i logistici?


- Imajući u vidu brzinu promena i uslova poslovanja na tržištu, najveći izazovi su pronalazak kvalitetnih kadrova i način na koji će se određena kompanija i njeni zaposleni prilagoditi novim okolnostima, koliko će brzo reagovati i promeniti model poslovanja iz jednog u drugi. To nikada nije lako, potrebno je uložiti dodatnu energiju i motivaciju za takve promene, ali je moguće i na kraju neophodno ako želimo dobre rezultate i profesionalne zaposlene, u koje neprekidno investiramo stvarajući našu grupaciju stručnom i spremnom za svaki izazov.

(Foto: Agent Plus Grupa)
---------------------------
Direkcije i poslovne jedinice Agent Plus Grupe u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj

Agent Plus Grupa, koja broji više od 150 zaposlenih, pored direkcije i poslovnih jedinica u Srbiji, u Beogradu, Novom Sadu i Inđiji, posluje i u Hrvatskoj od 2008. godine, sa direkcijom u Zagrebu i poslovnicom u Rijeci, a od 2010. godine u Crnoj Gori, sa direkcijom u Baru i poslovnicom u Podgorici. U saradnji sa belgijskim partnerom i špediterskom kompanijom Ahlers, Agent Plus osnovao je kompaniju Ahlers Plus u Nišu 2013. godine.
----------------------------

Recite nam nešto o budućim planovima i projektima kompanije?

- Plan nam je da nastavimo svom snagom dalje u pravcu koji smo postavili još na početku poslovanja davne 2007. godine, kada je firma osnovana. Ulaganja u konvoje, širenje poslovanja i uopšte organski rast naše kompanije nije moguć ukoliko taj rast ne prati i organizacioni razvoj, zbog čega su naši zaposleni naš apsolutni fokus i postulat uspešnog poslovanja. Želimo da nas i drugi na tržištu prepoznaju kao poslodavca koji gradi takvu organizacionu kulturu u kojoj se ambicija, posvećenost i vredan rad prepoznaju i cene. Sa našim zaposlenima gradimo odnos pun poverenja, pružajući im podršku da iniciraju promene, implementiraju nova rešenja, unapređuju procese a mi smo tu da njihovu kontribuciju i doprinos nagradimo. Najponosniji smo na sve naše zaposlene koji su započeli svoje karijere u Agent Plusu i izrasli zajedno sa nama u ozbiljne profesionalce, prepoznate na tržištu kao kredibilne u svom poslu, i to je jedan od naših najznačajnijih ciljeva sada i ubuduće.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.03.2024.  |  Energija

Solarne elektrane dobitnici aukcija na korak da zasijaju - Sve počinju da rade do juna

Za razliku od vetroelektrana o kojima smo pisali u jučerašnjem tekstu, solarne elektrane koje su dobile tržišne premije, na dobrom su putu da uskoro isporuče prve zelene kilovat sate. Ako se planovi investitora ostvare, sve solarne elektrane - u Novoj Crnji, Kikindi, Knjaževcu, Lebanu i Ćupriji - počeće da rade do juna. Da podsetimo, interesovanje investitora za solarne elektrane na prošlogodišnjim aukcijama bilo je značajno manje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.