NavMenu

XXIII Međunarodna smotra arheološkog filma u Narodnom muzeju Srbije

Izvor: eKapija Nedelja, 21.05.2023. 11:06
Komentari
Podeli
Felix Romuliana (Foto: Rajko Karišić)Felix Romuliana
U ponedeljak 22. maja u 18:30 časova, u Narodnom muzeju Srbije svečano će biti otvorena XXIII Međunarodna smotra arheološkog filma, koju Narodni muzej Srbije realizuje u saradnji sa Helenskom fondacijom za kulturu, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Ruskim geografskim društvom i Kulturnim centrom islamske Republike Irana, saopšteno je iz Muzeja.

Počasni gost ovogodišnje Smotre je Republika Grčka – Helenska fondacija za kulturu, čiji filmovi "Povraćaj izgubljenog" i "Dvanaest decenija otkrića" otvaraju ovogodišnju smotru. Na svečanom otvaranju smotre nastupiće hor Helenske fondacije za kulturu "Helenofonija", pod dirigentskom palicom Nefeli Papoutsaki. U program su ove godine uvrštena 22 filma iz 6 zemalja – Grčke (2), Italije (4) Španije (3), Rusije (2), Irana (2), i Srbije (9).

Kao i prethodnih godina odabrani filmovi se odlikuju visokim produkcijskim vrednostima, raznolikošću pristupa i atraktivnim vidovima interpretacije kulturne baštine, omogućavajući tako svim zainteresovanima, zaljubljenicima u drevne civilizacije, iščezle kulture i zaboravljene narode da drugačije sagledaju dragocene spomenike svetske baštine.

Međunarodna smotra arheološkog filma u Narodnom muzeju po prvi put je, u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, realizovana 1998. godine.

Od samog početka Smotra je zamišljena kao revija najnovijih filmskih ostvarenja dokumentarnog arheološkog filma, a poseban kuriozitet predstavlja činjenica da je Beograd jedan od retkih evropskih gradova čija kulturna javnost, iz godine u godinu, ima priliku da se susretne sa najkvalitetnijim filmskim ostvarenjima zahvaljujući kojima upoznajemo različite segmente jedinstvene i neprocenjive svetske kulturne baštine.

I ove 2023. godine kao i prethodnih godina, nastavlja se saradnja sa Kulturno-umetničkim programom i Obrazovno-naučnim programom RTS-a, kao i sa Fondacijim " Neozoik", stoji u saopštenju Narodnog muzeja.

Smotra će trajati od 22 – 27. maja 2023. u Narodnom muzeju Srbije. Filmske projekcije će tokom trajanja smotre počinjati svakog dana u 19.00 časova u Narodnom muzeju Srbije. Celokupan program XXIII Međunarodne smotre arheološkog filma možete pogledati ovde.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.