NavMenu

Otvoren jubilarni 90. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Izvor: Beta Subota, 20.05.2023. 13:59
Komentari
Podeli
(Foto: Dragana Obradović)
Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je danas u Novom Sadu da je poljoprivreda među prioritetima vlade i da vlada trenutne probleme sa poljoprivrednicima pokušava da reši mirno, kroz razgovore.

- Srpski domaćini proizvode visoko kvalitetnu hranu koja zaslužuje da se nađe na tržištima sveta i zbog toga je jedan od zadataka vlade da pronalazi nove kupce - kazala je Tanasković na otvaranju jubilarnog 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će i ove godine biti pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, Izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, sa oznakom "Srpski kvalitet" i zanatskih piva.

Ove godine, zbog opasnosti od afričke kuge, na izložbi neće biti svinja.

Najskuplji traktor na poljoprivrednom sajmu, kako je najavio generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, biće traktor Case IH Steiger 500, koji košta 462.000 evra plus PDV.

Biće izložen i specijalizovani kombajn Grimme REX 6200 čija je osnovna cena 670.000 evra plus PDV, i najavljena je premijera žitnog kombajna, guseničara Fendt IDEAL 8, koji će biti ujedno i najskuplji žitni kombajn na sajmu čija je vrednost oko 700.000 evra plus PDV.

Cvetković je najavio da će u nedelju biti održano takmičenje u preponskom jahanju, a biće održani Dan stočara i Dan voćara.

Buka traktorima

Poljoprivrednici su danas pravili buku svojim traktorima na otvaranju 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Oni su od utorka parkirani kod Novosadskog sajma, a od tada su u više navrata organizovali blokade saobraćajnica po glavnom gradu Vojvodine, kao i protestne vožnje traktorima.

Jutros u 9 sati su u vladi Srbije počeli razgovori o zahtevima poljoprivrednika.

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika, koja je zajedno sa još sedam udruženja pokrenula proteste, Đoka Ćurčić rekao je da su neki od zahteva ispunjeni kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa dva udruženja proizvođača mleka koja nisu učestvovala u ovom protestu, ali je dodao da će bezuslovno tražiti ispunjenje dva glavna zahteva.


- Popuštanja neće biti, pre svega kod zahteva za subvencije po hektaru od 35.000 dinara i ukidanje ograničenja da se dodeljuje samo za najviše 20 hektara po domaćinstvu - rekao je Ćurčić.

Devedeseti Međunarodni poljoprivredni sajam održava se od 20. do 26. maja u Novom Sadu i na njemu nastupa više od 1.100 izlagača iz 26 zemalja.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da je ovogodišnja zemlja partner Italija.

- Italija će na prostoru od preko 500 kvadratnih metara nastupiti sa najvažnijim preduzećima iz oblasti agrara. Organizovali smo i kulturni program koji će trajati tokom čitavog Poljoprivrednog sajma, a u tome nam je pomogao Italijanski institut za kulturu - kazao je Cvetković.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.