NavMenu

Elektromreža Srbije koristiće softver australijske kompanije za planiranje investicija u nove izvore energije

Izvor: eKapija Petak, 19.05.2023. 12:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija
Elektromreža Srbije (EMS) koristiće softver kompanije Energy Exemplar - Plexos - kako bi ispunila ključne ciljeve i upravljala budućim energetskim miksom, saopštila je ova australijska softverska kompanija. Srednjoročnom i dugoročnom strategijom razvoja za naredni desetogodišnji period, EMS planira obimna ulaganja u obnovu postojećih i izgradnju novih kapaciteta.

Tokom trogodišnjeg ugovora, softver Plexos će, kako se navodi, omogućiti EMS-u da koristi simulacione tehnologije za modeliranje budućih investicija, uključujući ulaganja u konvencionalne i obnovljive izvore energije, kao i u infrastrukturu.

- Proizvodnja električne energije u Srbiji trenutno se oslanja na nekvalitetni lignit, koji zadovoljava približno 70% energetskih potreba. Modeliranje budućih energetskih scenarija i dugoročnih efekata većeg ulaganja u alternativnu energiju, pomoći će Srbiji da poboljša energetsku sigurnost i pristupačnost i da integriše skladišta obnovljive energije. Pristup Srbije Dunavu obezbedio je čvrstu osnovu za proizvodnju energije iz hidro potencijala. Hidroelektrane proizvode oko 30% električne energije i za EMS je veoma važno da precizno modelira hidroenergetske kapacitete - navode iz kompanije Energy Exemplar.

Nebojša Vučinić, direktor Direkcije za razvoj EMS-a, rekao je da energetska tržišta širom Evrope prolaze kroz brze promene bez presedana.

- Korišćenje tehnologije će biti ključno za osiguravanje da ova tranzicija bude što lakša. Plexos nam daje mogućnost testiranja scenarija oko ponude i potražnje, skladištenja, određivanja cena i integrisanja novih oblika energije, tako da EMS može da proceni uticaje na dugoročna ulaganja u imovinu - rekao Vučinić.

Prema rečima Majkla Šnajdera (Michael Schneider), starijeg potpredsednika i šefa za EMEA u kompaniji Energy Exemplar, EMS igra ključnu ulogu u modernizaciji i nadogradnji nacionalne energetske infrastrukture, kao i u smanjenju troškova povezanih sa gubicima u prenosu i investicijama.

- Plexos će pomoći da se simuliraju potencijalni gubici i budući scenariji ka donošenju odluka o budućim ulaganjima - rekao je Šnajder.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.