NavMenu

Zagađenje plastikom može se smanjiti za 80%, čime će svet uštedeti 4,5 triliona USD Tehnologiju imamo, potrebna je samo jedna stvar

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.05.2023. 14:36
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay/Maurice Angres)
Zagađenje plastikom može se smanjiti za 80% čime će svet uštedeti 4,5 triliona USD – poruka je novog izveštaja UNEP "Zatvaranje slavine: Kako svet može da zaustavi zagađenje plastikom i da kreira cirkularnu ekonomiju". Tehnologiju imamo, potrebna je "samo" politička volja, zaključak je izveštaja koji je predstavljen kao vodič za vlade i biznise.

Jedan od najefikasnijih načina za smanjenje zagađenja plastikom je da se prvo koristi manje novih proizvoda, pokazuje analiza UN. Proizvođači treba da ponude višekratne kese i flaše i da uvedu mehanizme koji bi produžili životni vek proizvoda, poput popravki stvari, pranja ambalaže.

Takvi napori mogu smanjiti zagađenje plastikom za 30% do 2040. godine, recikliranje plastičnog otpada za još 20%, dok će pažljiva upotreba alternativnih materijala smanjiti problem za dodatnih 17%, ističe se u izveštaju. U kombinaciji sa pravilnim odlaganjem preostalog otpada, do 2040. svet može izbeći do 80% štete koja nastaje nepravilnim postupanjem sa plastikom, uključujući dodatne emisije ugljenika, izlaganje toksinima i uništavanje okeana.


U početku može biti značajnih troškova

Oko 430 miliona tona plastike proizvede se svake godine, a kako stvari stoje, očekuje se da će to biti utrostručeno do 2060 godine.

UNEP predviđa scenario u kom će količina plastičnog otpada spasti na 41 milion tona do 2040. godine u odnosu na 227 miliona tona ukoliko ništa ne preduzmemo. Kako se bude povećavala ponovna upotreba materijala, smanjiće se količina sirovina sa 385 miliona tona plastike na 150 miliona tona. Proizvodnja jednokratnih proizvoda kao što je pribor, biće prepolovljena. Da bi se ovaj optimistični scenario ostvario, svet će morati da se otarasi nepotrebne plastike, poput ogromnih količina pakovanja, opasnih hemikalija i supstanci koje otežavaju recikliranje.

Dobra vest je da se svi koraci mogu ostvariti sa postojećom tehnologijom, ali zahtevaju ozbiljnu političku akciju. UNEP ističe da će biti potrebno da vlade, primera radi, zabrane materijale koji se ne mogu reciklirati, uvedu obaveznu upotrebu reciklirane plastike, kao i porez na plastiku, da okončaju subvencije za fosilna goriva i donesu zakone koji će urediti oblast vraćanja ambalaže.

Ne krije se da u početku može biti značajnih troškova, ali ukupna ušteda se procenjuje na 4,5 triliona USD. Ušteda će se postići kombinacijom nižih troškova za pravljenje plastike, viših prihoda od recikliranih materijala i manjih gubitaka od izbegnutih oboljenja izazvanih ekološkim problemima.

UNEP procenjuje da bi moglo da se otvori 700.000 novih radnih mesta, a gubici u sektoru odlaganja otpada bi bili balansirani sa 1,4 miliona novih radnih mesta u industriji ponovne upotrebe.

Izveštaj je objavljen u susret pregovorima o međunarodnom sporazumu za okončanje zagađenja plastikom i poziva na sistemske promene.

- Ne možete rešavati samo deo problema. Ne možete samo reći, hajde da recikliramo plastiku, hajde da izbacimo jednokratnu plastiku – upozorava Agarval Kan, direktor ekonomskog odeljenja UNEP.

Loša vest je da čak i ako se zagađenje plastikom smanji za 80%, i dalje će ostati 100 miliona tona plastičnog otpada.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.