NavMenu

Plutajući zdravstveni centar je novi orijentir Dubaija (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Četvrtak, 18.05.2023. 11:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija)Ilustracija
Kalbod Studio dizajnirao je futuristički medicinski centar smešten u Dubaiju. Reč je o plutajućem kompleksu koji spaja najsavremenije tehnologije sa principima održivosti uz prilagođavanje društvenim i geografskim uslovima lokacije.

Ovo ostrvo se zove Dubai Healthcare City i podeljeno je na pet slojeva. Ima svoj podvodni transportni sistem, a pored objekata u kojima se leče pacijenti predviđeni su i delovi za edukaciju i istraživanje.

Kompleks ima oblik polumeseca, geometriju kultnog Burdž al Araba i verske elemente islamskog lunarnog meseca. Uz podvodni transport i električne automobile, ostrvo je stavljeno na raspolaganje pešacima.

Ima tri zone. U centru su neboderi sa milion kvadratnih metara. Bazu čine prostorije za edukaciju, a deo u obliku polumeseca predviđen je za izložbe, istraživanja, naučno-tehnološki park i biblioteku.

Zatim sledi 14 kula u kojima se nalaze bolnice, kao i 24 hotela smeštena simetrično na dva kraja ostrva. Svi objekti imaju terase sa obiljem vegetacije koja doprinosi zasenčenju prostorija i poboljšanju kvaliteta vazduha.

Objekti su povezani visećim stazama sa zelenilom koje omogućavaju šetnju duž ostrva na više nivoa uz divan pogled na Dubai i Persijski zaliv.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.05.2023.  |  Energija, Industrija, Građevina

EPS priprema rekonstrukciju Vlasinskih hidroelektrana - Radni vek duži za 40 godina, sistem jači za oko 8 MW

AD Elektroprivreda Srbije podnela je Ministarstvu zaštite životne sredine Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta rekonstrukcije proizvodnih agregata i prateće opreme za Vlasinske hidroelektrane. Predmet projekta jeste rekonstrukcija proizvodnih agregata, pratećih i pomoćnih elektromašinskih sistema agregata i elektrane, hidromehanička oprema i oprema upravljanja na objektima Vlasinskih elektrana: HE

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.